IVA DIMIC: VERJAMEM, DA LAHKO S POMOČJO ZNANOSTI USTAVIMO EPIDEMIJO

DELI:
12.08.2021, NSi

»Če želimo preprečiti visok dvig okuženih s koronavirusom v jeseni, so naslednji tedni odločilni. Zato je moj današnji poziv namenjen razmisleku in odločitvi za cepljenje. Sama verjamem v znanost, verjamem v svobodo in verjamem tudi v solidarnost,« je ob naraščajočem številu okuženih v Sloveniji v izjavi za javnost dejala poslanka NSi Iva Dimic in dodala:

»Kot predsednica parlamentarnega pododbora za spremljanje rakavih obolenj želim izraziti posebno skrb do rakavih bolnikov, ki so ena izmed rizičnih skupin, kot so tudi  diabetiki, astmatiki, srčni bolniki, hemofiliki in drugi bolniki, ki jim Covid-19 predstavlja resno grožnjo.«

Kot je pojasnila, se je tudi sama cepila, saj verjame, da lahko s pomočjo znanosti ustavimo epidemijo.

»Upam in želim pa si, da bi vsi zdravi, ki se lahko cepijo, pokazali svojo solidarnost do tistih ljudi, ki so v rizičnih skupinah in imajo pridružene bolezni zaradi katerih ne morejo oz. ne smejo cepiti,« je še dodala poslanka NSi.

Spremememba zakona ponovo omogoča pravico do invalidnine

Iva Dimic je spomnila tudi na spremembo zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki od  7. avgusta naprej prinaša pomembno novost. Po 8. letih je namreč ponovno omogočena pridobitev pravice do invalidnine tudi za telesne okvare, ki so posledica poškodbe zunaj dela ter bolezni.

Kot je dejala Dimiceva, je kot predsednica parlamentarnega pododbora za spremljanje rakavih obolenj v zvezi s tem prejela kar nekaj vprašanj. Zato je pozvala vse, ki so se v obdobju zadnjih osmih let soočili s telesno okvaro, da se obrnejo na svoje osebne zdravnike, pridobijo dokumentacijo o svoji invalidnosti in vlogo za pravico do invalidnine vložijo na ZPIZ.