Iva Dimic temeljito in konkretno izprašala kandidatko za ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

DELI:
04.09.2018, NSi

Poslanka NSi Iva Dimic je na predstavitvi ministrske kandidatke Aleksandre Pivec izrazila upanje, da bo ministrica za vse slovenske kmete, ne samo za svoje Podravje, ampak tudi za hribovske, primorske. Ministrico je konkretno izprašala o njenih pogledih na vse dele kmetijstva.

Zavzela se je za boljše pogoji za mlade prevzemnike kmetij. Do leta 2013 so namreč starejši prejemali rente, po 2014 pa EU tega ni več dovolila. »Kako boste rešili težavo starejših kmetov, ki bi predali kmetijo mlajšim, sami pa ne izpolnjujejo pogojev za upokojitev?« je vprašala kandidatko za ministrico.

Zanimalo jo je tudi kako kandidatka za ministrico misli rešiti problem kmečkih žensk, ki se v prejšnjem režimu niso mogle pokojninsko zavarovati in so bile tako oškodovane.

Vprašala je tudi kako bo kandidatka uveljavila neke vrste kompenzacijo lastnikom gozdov, ki jih je okoli 400.000, za t.i. odprtost gozdov. »Boste to počeli z davčno politiko ali kako drugače? Kja pa gozdno-lesna veriga. Kako jo boste zagnali? Še posebej zdaj, ko imamo po naravnih nesrečah ogromno lesne mase, ki pripada ali pa jo preprodajalci vozijo v Avstrijo?« je želela vedeti poslanka NSi.

Zanimali so jo tudi ukrepi za višanje stopnje samooskrbe, ki je v naši državi v splošnem nizka. Sicer variira glede na kategorijo in leto. Izpostavljam primer krompirja, kjer imamo nizko stopnjo samooskrbe. Ampak našim kmetom se krompirja po 3 cente ne splača niti pobrati in ostaja na njivah, v trgovinah, morda pa tudi v javnih zavodih, pa se ponuja egiptovski krompir.

Povprašala je tudi po stališču kandidatke do enormnega zvišanja katastrskega dohodka, ki ga je izvedla prejšnja vlada, pa o njenem glasovanju na vladi, ko bo na dnevnem redu obdavčitev nepremičnin ter o podpori povečanemu odstrelu navadnega jelena.

Ob zaključku je Iva Dimic izrazila začudenje, da DeSUS prevzema kmetijstvo, saj do sedaj ni bilo javno znano, da bi to področje DeSUS zanimalo, niti, da bi imel poseben program za področje kmetijstva.