Iva Dimic: Skrajni čas je, da prenovimo slovenski zobozdravstveni sistem!

DELI:
26.07.2019, NSi

»V NSi podpiramo prizadevanja Zdravniške zbornice Slovenije, ki je z Manifestom za spremembo zobozdravstvenega sistema opozorila, da obstoječi zobozdravstveni sistem, v katerem je aktivnih 1540 zobozdravnikov, ne zagotavlja več kakovostnih in varnih storitev,« je povedala poslanka Iva Dimic in podprla prizadevanja Zdravniške zbornice Slovenije za spremembo slovenskega zobozdravstvenega sistema.

V Novi Sloveniji si namreč že vseskozi prizadevamo za temeljito prenovo celotnega zdravstvenega sistema, katerega del je tudi zobozdravstvo. »Zagovarjamo rešitev, da je potrebno redefinirati osnovno košarico pravic in jo zakonsko določiti. Dokler košarica pravic ne bo zakonsko določena, je potrebno zagotoviti več programov zobozdravstva, ki jih financira ZZZS. Zobozdravniki bi opravili več programov, če bi ZZZS zagotovila dodatno plačilo,« je še prepričana poslanka NSi.

Prav tako ocenjujemo, da je denarja v zdravstvu dovolj, zato se lahko razširi tudi nabor storitev, ki se jih financira iz osnovne košarice pravic. Glede na visoko obolevnost za rakavimi obolenji v Sloveniji je potrebno urediti zobozdravstvene storitve tudi za rakave bolnike. Nujno potrebni so dodatni programi, ki bi omogočali vzpostavitev zobozdravstvenih timov v obliki referenčnih ambulant za zobozdravstveno oskrbo onkoloških bolnikov.

»V NSi pričakujemo, da bodo imeli pacienti v okviru zdravstvenega zavarovanja univerzalno dostopnost do zobozdravstvene storitve, ne glede na izvajalca,« je še dodala Iva Dimic.