IVA DIMIC: S PKP6 SMO POSKRBELI, DA SOCIALNO NAJŠIBKEJŠI OTROCI DOBIJO TOPEL OBROK

DELI:
14.11.2020, NSi

Odbor za izobraževanje, znanost in šport je obravnaval predlog zakona o dopolnitvah Zakona o šolski prehrani. Na seji se je razvila burna debata in prav vsi poslanci so se strinjali, da mora država pomagati, da noben otrok v Sloveniji ne bo lačen. Predsednica odbora, poslanka NSi Iva Dimic, je pohvalila hitro reševanje težav in organiziranje lokalnih skupnosti: »Tudi sama sem dobivala informacije od lokalnih skupnosti in regionalnega štaba civilne zaščite, da se za otroke iz socialno ogroženih družin pripravljajo in dostavljajo topli obroki.« Zaradi nekaterih nejasnosti je izpostavila, da tudi te obroke, ki se že pripravljajo in dostavljajo v lokalnih skupnostih, je in bo financiralo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

Poslanka NSi je na seji ponovila, koliko denarne pomoči je vlada med prvim valom epidemije COVID-19 že namenila otrokom in družinam: »Kot pomoč za velike družine, tudi zaradi stroškov hrane, je vlada namenila 3,5 mio EUR. Družine z enim ali dvema otrokoma so prejele 5,7 mio EUR. Če prištejemo še študente, znesek pomoči preseže 16 mio EUR.« Dodala je, da se bodo v primeru poslabšanja situacije vladni ukrepi pomoči stopnjevali in vsekakor se bo našla tudi rešitev za vsako stisko otrok.

Iva Dimic predloga dopolnitev Zakona o šolski prehrani ni podprla, saj je enako vprašanje mnogo ustrezneje urejeno v protikoronskem paketu PKP6. Svojo odločitev je obrazložila z naslednjimi besedami: »Menim, da smo v PKP6 zapisali ustrezno rešitev, ki omogoča socialno najšibkejšim otrokom topel obrok. Pomoč je bila organizirana tudi do sedaj, s strani lokalnih skupnosti, in prepričana sem, da bo vlada pripravila še več ukrepov pomoči, če bo to potrebno.«