Iva Dimic: Proračun za področje kmetijstva je zaskrbljujoč

DELI:
09.10.2015, NSi

slovenija 09.07.2015, Iva Dimic, poslanka, NSi, foto: Anze PetkovsekOdbor DZ za kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in okolje je na nujni seji obravnaval predlog proračunov RS za leti 2016 in 2017. Sejo je vodila predsednica odbora in poslanka NSi Iva Dimic. “Proračun za področje kmetijstva predvsem za leto 2017 je zaskrbljujoč,” je uvodoma dejala Iva Dimic. Sredstva se za leto 2016 sicer povečujejo, se pa močno znižujejo v letu 2017, še pod raven leta 2015.

“Od ministra bi želela podrobnejše razlage, kako bo ob tako omejenih sredstvih potekala izvedba Programa razvoja podeželja na dolgi rok,” je svojo razpravo nadaljevala Iva Dimic. Izpostavila je številna opozorila kmetov, ki prejemajo tudi za več kot 40 odstotkov nižje informativne izračune sredstev iz kmetijskih ukrepov, kot prejšnja leta. Dimičeva je dejala, da je zaradi slabega stanja kmetijstva pravzaprav logično, da bo organiziran shod kmetov, ki ga sama razume kot protestni shod: “Gorenjski kmetje so ogorčeni, da se za kmete razmere tako poslabšujejo,” je dejala.

Skrb vzbujajoče je po mnenju Dimičeve znižanje sredstev za področje gozdarstva. Glede na stanje po žledolomu, ko škodo še dodatno povečujejo podlubniki, je nelogično, da se sredstva za gozdarstvo znižujejo.

Poslanka in podpredsednica NSi Iva Dimic je ministra vprašala, na osnovi katerih analiz ali drugih dokumentov so se odločili tako močno zniževati sredstva za Agencijo za kmetijske trge in razvoj podeželja:”Bojim se, da bo zaradi nižjih sredstev za agencijo večji del finančnega bremena padel na slovenske kmete.”

V razpravi je predsednica Odbora DZ za kmetijstvo poudarila še nekaj kritičnih pripomb na predlog proračuna za področje kmetijstva, opozorila je na stanje v proizvodnji mleka, na neskladje ministrovih navedb o novih sodobnih ribogojnicah z dejanskim stanjem ter na težave gorskih kmetij.