Iva Dimic: Proračun nam kaže, da dolgotrajne oskrbe še dolgo ne bomo imeli

DELI:
19.11.2019, NSi

»Imamo rekorden proračun. A kot davkoplačevalec se vedno vprašam za koga bo rekorden. Ali bomo omogočili rekord tistim, ki čakajo v čakalnih vrstah ali bomo rekord omogočili mladim, ki čakajo na stanovanja ali bomo rekord omogočili tistim, ki si želijo imeti rekordne dobičke, tudi pri kakšnem infrastrukturnem projektu ali pa pri kakšnem državnem projektu,« je v svoji razpravi o proračunu povedala Iva Dimic.

Opozorila je, da se državi v naslednjih 2 letih ne obetajo spremembe na področjih, kjer nas ves čas OECD in Evropska unija opozarjata, da spremembe najbolj potrebujemo. Poudarila je, da sistema dolgotrajne oskrbe še vedno nimamo in ga kot kaže še dolgo ne bomo imeli.

»Kar se tiče zdravstva, kaj nam bodo nove tehnologije, če ne bomo imeli ljudi, ki bodo s temi novimi tehnologijami delali? Imamo težave v UKC Ljubljana, kjer zapirajo oddelke, omejujejo sprejem bolnikov. Kaj bomo naredili?« je zanimalo Ivo Dimic.

Izpostavila je tudi problematiko zamejcev. »Kaj oni pričakujejo od svoje matične domovine? Da jim bo Slovenija omogočila vsaj tisto, kar je osnovno, da bi se v njihovih skupnostih slovenski jezik ohranil in slovenska kultura. Kljub temu, da smo na odboru Komisije za Slovence v zamejstvu in po svetu predlagali dvig proračunskih sredstev, to vseeno ni šlo skozi,« je povedala poslanka NSi.

Opozorila je tudi na sredstva za odpravo posledic naravnih nesreč, kjer je planiranih v proračunu le 20 tisoč evrov sredstev. »Res ne vem, ali se računa, da nesreč ne bo, kljub hudemu deževju prejšnji teden, pa sušam in toči. Res je tole neverjetno malo sredstev,« je povedala Iva Dimic.

Ob koncu svoje razprave je izpostavila še področje ravnanja z odpadki. »Občine dihajo na škrge – blato ostaja po čistilnih napravah, mi pa nimamo strategije, kaj bomo s tem blatom naredili. Nimamo sežigalnice, nimamo kam to blato odpeljati. Ali veste, kaj je to? To je mlinski kamen vsem nam, državljankam in državljanom, ki smo priklopljeni ali na kanalizacijsko omrežje, ki nam zaračunavajo čiščenje fekalnih voda oziroma komunalnih odpadkov,« je še dejala poslanka NSI.