Iva Dimic predsedniku vlade: Z ustanovitvijo podjetja Slovenski državni gozdovi bi kršili koalicijsko pogodbo

DELITE TA
PRISPEVEK
21.09.2015, NSi

slovenija 09.07.2015, Iva Dimic, poslanka, NSi, foto: Anze PetkovsekDržavni zbor RS je septembrsko redno sejo začel z vprašanji premierju Miru Cerarju. Podpredsednica in poslanka NSi Iva Dimic je v svojem vprašanju Cerarja spomnila na zavezo koalicije, da bo ohranila sklad kmetijskih zemljišč in gozdov, ali pa ga bo preoblikovala v enovito javno podjetje. Ustanavljanje podjetja Slovenski državni gozdovi namreč po njenem mnenju pomeni odklon od koalicijske pogodbe.

V nadaljevanju v celoti objavljamo vprašanje Ive Dimic predsedniku vlade Miru Cerarju:

“Spoštovani gospod predsednik vlade,

Slovenija je izjemno bogata z gozdom. S preko 58,4 % pokritostjo se uvrščamo na tretje mesto v Evropski uniji, za Švedsko in Finsko. Trenutno imamo v Sloveniji sistem enotnega upravljanja kmetijskih zemljišč in državnih gozdov, ki je finančno samovzdržen, čeprav obstajajo rezerve v učinkovitosti njegovega upravljanja. Gre za gospodarjenje z najmanj eno milijardo vrednim državnim premoženjem. Prvi poskus ustanovitve državnega podjetja Slovenski državni gozdovi se je zgodil leta 2014. Takrat smo zaradi tega v poslanski skupini Nove Slovenije zahtevali nujno sejo Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, na kateri je strokovna in politična javnost idejo zavrnila.

Danes, ko smo na pragu poteka koncesijskih pogodb za upravljanje z državnimi gozdovi, pa se menda znova načrtuje ustanovitev podjetja Slovenski državni gozdovi z Zakonom o gospodarjenju z gozdovi v lasti RS.

Spoštovani gospod predsednik,

v vašo koalicijsko pogodbo ste zapisali, da boste ohranili Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov RS, ali pa ga preoblikovali v enovito javno podjetje. Z načrtovanim uvajanjem državnega podjetja Slovenski državni gozdovi pa bi dejansko zaobšli lastno koalicijsko pogodbo, saj bi ločili upravljanje gozdov od upravljanja kmetijskih zemljišč.

Zanima me, kako komentirate dejstvo, da se z ustanavljanjem državnega podjetja Slovenski državni gozdovi oddaljujete od svojega koalicijskega sporazuma in kako je mogoče, da z zakonom ustanavljate podjetje, ki nima izdelanega poslovnega načrta, pri upravljanju pa ne sodeluje Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Slovenski državni holding?

Ob nastopu funkcije ste se zavezali, da bo državno premoženje preko delovanja SDH upravljano strokovno in v kontekstu dobrega gospodarja. Ustanovitev državnega podjetja za upravljanje z državnimi gozdovi na način, kot ste ga zastavili, pa je v popolnem nasprotju z načeli dobrega korporativnega upravljanja. Ne morem se znebiti občutka, da gre pri podjetju Slovenski državni gozdovi za projekt dveh političnih strank, ki bi si to veliko državno bogastvo podredili za lastne parcialne interese.

Zaradi pomembnosti teme v skladu z drugim odstavkom 246. člena poslovnika predlagam, da državni zbor na naslednji seji opravi razpravo o odgovoru predsednika vlade.”

Odgovor predsednika vlade in razpravo podpredsednice NSi Ive Dimic si lahko preberete TUKAJ.