Iva Dimic: Predsednik vlade, ignorirate bolnike in kritične razmere na gastroenterološki kliniki

DELI:
27.01.2020, NSi

»Predsednik vlade, če ste pred mesecem dni s svojim odgovorom na moje poslansko vprašanje glede razmer v zdravstvu mislili, da ste svojo nalogo opravili, ste se predsednik vlade zmotili. Presenečena sem nad vašimi zelo samozavestnimi trditvami kako je stanje v zdravstvu dobro urejeno in kakšne rešitve lahko pričakujemo. Žalostna resnica pa je, da so razmere hujše in časa za dogovarjanje ni več,« je predsedniku vlade v uvodnem delu poslanskega vprašanja povedala poslanka Iva Dimic.

Osredotočila se je predvsem na kritično situacijo na gastroenterološki kliniki na UKC Ljubljana. »Predsednik Vlade, zagotavljam vam, da so razmere za bolnike na tej kliniki katastrofalne, še posebej pa za rakave bolnike. Bolniki na hodniku še vedno prejemajo kemoterapijo, nekateri celo stoje, celo do 8 ur. Se vam zdi to sprejemljivo? Je to vredno človekovega dostojanstva v 21. stoletju in ob takšnem rekordnem proračunu? Se od 10 milijard, ki jih ima slovenski proračun, res ne da v Ljubljani ali njeni okolici najti primeren prostor, kjer bodo tem bolnikom zagotovljene dostojne razmere za zdravljenje? Gospe in gospodje, vsak od nas je lahko jutri na tem hodniku. Zamislimo se,« je bila zelo kritična.

»Pretekli mesec ste mi dejali, citiram: »Poteka investicija na drugi lokaciji za razbremenitev teh postopkov, rok za končanje je april 2020.« Po pogovoru z vodstvom in zaposlenimi, ki so mi zagotovili, da ne vedo kam, kdaj in kako naj bi selitev potekala. Predsednik, zanima me kje je ta lokacija in kdaj bo selitev te klinike?« je o domnevni selitvi brez konkretnih podatkov hotela vedeti poslanka NSi.

Poudarila je, da je pričakovala, da se bodo predsednika vlade razmere na tej kliniki dotaknile. In da si jih bo šel vsaj preveriti. »Razmere so boleče, veste, tudi za zdravnike, ki tam v takšnih okolju zdravijo in za zdravstveno osebje. Zagotavljam vam, da bi zasebno kliniko v takšnem stanju že zdavnaj zaprli. In veste kaj še? Nova Slovenija bo vsak mesec opozarjala na težke prostorske razmere na gastroenterološki kliniki, zato ker že en mesec dobivamo informacije iz drugih klinik, kjer razmere niso dosti boljše,« je dejala poslanka NSi.

Marjanu Šarcu je še dejala, da se ne zaveda moči in odgovornosti, ki mu je bila zaupana. »V letu in pol vladanja se niste zavzeli za bolnike in odpravo čakalnih vrst. Imeli ste priložnost, da bi ad hoc sklicali interventno skupino za takojšnjo odpravo najbolj perečih stisk, kot je ta recimo na gastrokliniki in odgovornih zahtevali predloge rešitev v nekaj dneh. In še nekaj – vaša veličina bi se s tem pokazala, ko bi s svojimi konkretnimi dejanji poskrbeli za naše bolnike. V Novi Sloveniji smo vedno pripravljeni ponuditi roko in rešitve,« je dejala Iva Dimic.