IVA DIMIC OTROKOM ZLATE PENTLJICE: NISTE SAMI, MI VAS RAZUMEMO

DELI:
13.09.2022, NSi

V celoti objavljamo nagovor poslanke NSi Ive Dimic, ki je ob današnjem obisku nagovorila člane Inštituta Zlata pentljica.

Spoštovani junaki, starši, spoštovane kolegice in kolegi poslanci, spoštovani prijatelji. Danes je poseben dan za vse. Za nas, ki dnevno prihajamo v ta hram demokracije, kakor tudi za vas, ki ste nas danes obiskali in nam prinesli ZLATE PENTLJICE.

September je mesec ozaveščanja o otroškem raku in vi, Junaki 3. nadstropja, ste nas obiskali, da bi tudi politika razumela, da ste borci, da vztrajate, da pa imate tudi težke, temne dni, ko so bolečine, razočaranja in stiske izjemno težke.

V Novi Sloveniji smo vaše stiske že slišali, razumeli in zakonsko uredili sobivanje staršev z bolnimi otroki v bolnišnici ter uredili denarno nadomestilo za starše, ki so odsotni z dela. Želim – želimo vam povedati, da niste sami. Veliko nas je, ki smo to izkusili, preživeli in vam želimo sporočiti, da vas razumemo.

Razumemo vašo neizmerno bolečino, jezo, strah, občutke krivde in krivice. Sama sem šla skozi preizkušnjo raka. Ni bila lahka. Zagotovo so vaše borbe še večje in težje. V vas kipi življenje, ki se mora podrediti diagnozi: rak. To je nerazumljivo težko. Danes se veliko govori o otroških rakih in samo ozdravljenje danes ni več dovolj, pomembna je kvaliteta življenja med in po zaključenem zdravljenju. V Sloveniji na leto zboli skoraj 70 otrok in mladostnikov. To so skoraj trije razredi mladih ljudi, ki so se morali za nekaj časa, ne po lastni izbiri, ustaviti in prav tako njihovi bližnji. Pogumni ste!

Naj vam zaupam, da bomo v tem tednu – v četrtek, ustanovili pododbor za spremljanje rakavih obolenj v Sloveniji, katerega prvotni namen bo zakonsko zagotoviti pravico do pozabe diagnoze, kar pomeni, da se – po zaključenem zdravljenju in določenem času – diagnoza rak izbriše iz kartoteke. To je zagotovo pomembno za vse vas mladi junaki, ki si boste ustvarjali lasten dom, stanovanje, nezgodno in življenjsko zavarovanje. Tam ne bo smelo pisati vaše diagnoze in vam preprečiti, da bi uresničili svoje sanje.

Govorim o družbeni pogodbi, ki bo prinesla enako obravnavo in enake pravice za vse. To je naša zaveza za ta mandat, pa tudi skrb in zagotavljanje sredstev za učinkovito zdravljenje mladih onkoloških bolnikov, zagotavljanje pomoči bližnjim, staršem in vsem, ki pomoč potrebujejo. Vse samo z enim namenom, da bi bilo spoprijemanje z rakom kar se da uspešno.

Niste sami, vaši najbližji in vključeni v zdravljenje potrebujete pomoč celotne skupnosti za uspešen izid spoprijema z rakom!!

Za konec vam želim še enkrat položiti na srce, da NISTE sami. Razumemo vas in VELIKO NAS JE!! Hvala vam za ta dragocen obisk.