Iva Dimic: Ohraniti je treba nivo zaščite otrok in mladostnikov pri videu na zahtevo

DELITE TA
PRISPEVEK
06.10.2015, NSi

big_IvaDImic_zaGovornicoDZOdbor DZ za kulturo je na redni seji obravnaval Novelo zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah. Predlog prinaša različne predloge sprememb na področju avdiovizualnih medijskih storitev. Med drugim je v predlogu odprava obveznega označevanja potencialno škodljivih medijskih vsebin na zahtevo z ustreznim akustičnim in vizualnim simbolom ves čas predvajanja vsebine.

Poslanska skupina Nove Slovenije – krščanskih demokratov je presodila, da bi se zaradi tega znižala raven zaščite otrok in mladostnikov, in predlagala amandma, ki ohranja sedanjo ureditev.

Poslanka in podpredsednica NSi Iva Dimic je v okviru predstavitve amandmaja in razprave o njem poudarila, da je ustrezna zaščita otrok in mladoletnikov v interesu vseh staršev. Po njenih besedah je ustrezno označevanje potrebno tudi pri vsebinah na zahtevo. “Predlog in obrazložitev ministrstva pa me spominja na to, da je nekdo izvršil pritisk na ministrstvo, da je potrebno znižati stroške,” je dodala. Prav tako je razložila, da tu ne gre za cenzuro, ampak za označbe z informacijami za starše. “Poleg tega pa tega ne uvajamo, ampak takšna ureditev že velja,” je zaključila Iva Dimic.

Večina poslancev je obrazložitev in razpravo Nove Slovenije razumela in sprejela. Amandma je bil sprejet z visoko večino 11 proti 1.