Iva Dimic ob nameri ustanovitve državnega lesnega podjetja: Takšnih propadlih zgodb smo videli že preveč!

DELITE TA
PRISPEVEK
23.11.2015, NSi

IDimic_sejaDZ_mikroPoslanke in poslanci državnega zbora danes med drugim obravnavajo predlog ministra Židana, ki želi slovensko gozdno-lesno industrijo reševati na način, ki smo mu bili priča v prejšnjem režimu. Njegov predlog za ustanovitev podjetja Slovenski državni gozdovi d.o.o. pa predvideva tudi poroštvo države, če bi ste stvari zalomile.

Iva Dimc je v stališču krščanskih demokratov dejala, da je NSi proti vmešavanju države v gospodarstvo in da je predlog vlade oz. ministra Židana zato sporen, problematičen pa je tudi z vidika nedovoljenih državnih pomoči po predpisih EU. »Ustanovitev novega d.o.o. v 100 % državni lasti je po našem mnenju nesmotrno. 20 milijonov vloženega denarja je v kriznih razmerah za nas sporno. To predvideno podjetje niti še nima poslovnega načrta! Bojimo se, da ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano precenjuje donosnost gozdov v tem času. Nasprotujemo tudi možnosti, da državno podjetje najema visoka posojila s poroštvom države. Preveč podobnih propadlih zgodb smo že videli!,« je pojasnila Iva Dimic in dodala, da slovenski trg trenutno ni zmožen zagotoviti takšnega odjema, kot ga predvidevajo predlagatelji zakona. »Omenjeno trditev je dokazalo stanje na lesnem trgu po katastrofalnem žledu. Na trgu so viški, les propada, pada mu cena.Predlog zakona sicer omenja vzpostavitev gozdno-lesnih verig, ampak ne vsebuje konkretnih vzvodov za njihovo vzpostavitev. Menimo, da se ne bodo vzpostavile same od sebe,« je še dodala podpredsednica NSi.

Predlog NSi: Namesto koncesij uvedimo sistem javnih razpisov za male izvajalce

Iva Dimic je predstavila tudi predlog NSi za rešitev situacije: Upravljanje z gozdovi naj ostane v okviru sklada, ki bo v nasprotnem primeru kmalu ugasnil. Sklad naj preide iz sistema koncesij na javne razpise. Razpisane enote naj bodo manjše oz. razdeljene v oddelke. S tem se bo omogočilo domačim, tudi manjšim, izvajalcem dobre pogoje in možnosti za uspeh na razpisu. Poleg tega naj se v okviru razpisa določi obveza sanitarne sečnje. Za vstop v javni razpis pa naj se zahteva bančna garancija.

Dodala je, da bo poslanska skupina Nove Slovenije – krščanskih demokratov v prvi obravnavi glasovala proti predlogu zakona, saj si v Sloveniji ne želimo nove TEŠ 6. Če bo zakon sprejet, pa je poslanka NSi napovedala predlog za sklic javne predstavitve mnenj o predlogu zakona, »saj želimo omogočiti čim širši strokovni in ostali zainteresirani javnosti predstavitev svojih stališč glede predlaganega zakona«.

Celotno stališče NSi si lahko preberete TUKAJ.