Iva Dimic: NSi zahteva javno predstavitev mnenj glede Zakona o gospodarjenju z gozdovi v lasti RS

DELITE TA
PRISPEVEK
20.11.2015, NSi

dimicNK“Poslanska skupina NSi bo matičnemu odboru DZ predlagala sklic javne predstavitve mnenj. Želimo omogočiti čim širši strokovni in ostali zainteresirani javnosti predstavitev svojih stališč,” je na novinarski konferenci ob sprejemanju vladnega Zakona o gospodarjenju z gozdovi v lasti Republike Slovenije dejala podpredsednica NSi in predsednica Odbora za kmetijstvo Iva Dimic.

“Slovenski trg ni zmožen zagotoviti takojšnjega odjema lesa, kot ga predvidevajo predlagatelji zakona. Omenjeno trditev je dokazalo stanje na lesnem trgu po katastrofalnem žledu in jo dokazuje tudi sedanje po napadu podlubnikov. Na trgu so viški lesa, les propada, in kar je najbolj pereče, pada mu cena,” je poudarila Iva Dimic.

“Predlog vlade o gospodarjenju z gozdovi, po katerem bo se ta dejavnost prenesla na državni d.o.o., je sporen na več ravneh. Med drugim opozarjamo na morebitno nedovoljeno državno pomoč z vidika EU. Ustanovitev novega podjetja v 100-odstotni državni lasti je po našem mnenju nesmotrno, saj uzakonja možnost najemanja posojil kar prek poroštva države. Ne pozabimo, kakšen rezultat s poroštvi je prinesel Teš 6,” je opozorila Iva Dimic.

Podpredsednica NSi je hkrati opozorila, da predvideno podjetje nima narejenega niti poslovnega načrta. “Bojimo se, da ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano precenjuje donosnost gozdov v tem času,” meni Dimičeva.

Po besedah Ive Dimic bi novo državno podjetje v letu 2016 ustvarilo 28 milijonov evrov, v letu 2017 oa kar 56 milijonov evrov. “Ni pa podatka kako in na kakšen način bo takšna donosnost dosežena,” opozarja Iva Dimic, ki se sprašuje, ali so v ozadju ustanovitve tega podjetja, ki naj bi imel sedež v Kočevju, tudi politične koriste ene od koalicijskih strank. “Prav zaradi tega v NSi ostro nasprotujemo vmešavanju politike v gospodarstvu,” je še dejala podpredsednica NSi Iva Dimic.

Tonski posnetek novinarske konference je na voljo TUKAJ.