Iva Dimic: Nočem kmetijstva iz filma Moj ata, socialistični kulak

DELI:
15.01.2020, NSi

»Resolucija brez vidika skupne kmetijske politike je le črka na papirju. Kar dokazuje tudi pretekla resolucija, ki je bila ob koncu veljavnosti negativno ocenjena. Na večini področij je bila ocena 1 do 2, kar pomeni, da predlogi iz resolucije niso bili zadovoljivo vključeni v izvedbene akte in zakonodajo. To ne daje veliko upanja, da bi bili predlogi iz nove resolucije kaj bolj in bolje implementirani,« je na odboru za kmetijstvo Iva Dimic komentirala predlog resolucije o nacionalnem programu o strateških usmeritvah razvoja slovenskega kmetijstva in živilstva.

Poudarila je, da v NSi menimo tako, da je nujno v dokumente vključiti tudi strokovni vidik. »Tega sedaj ni. Politično-strateških dokumentov imamo v Sloveniji že dovolj, lahko rečemo preveč,« je dejala.

Poslanka NSi je izpostavila, da bi morali biti mladi, ki se vpišejo v srednješolske programe kmetijskih smeri, upravičeni do štipendije za deficitarne poklice. »Velika krivica je, da jim to še ni omogočeno. Ministrica, pozivam vas, da prisluhnete vsem predlogom v zvezi s tem,« je dejala Iva Dimic in ministrico ponovno spomnila tudi na svoj poziv z začetka mandata, da najde način, ki bo učinkovito podprl in pomagal ekološkim kmetom.

Odzvala se je tudi na ugotovitev kolegice iz Levice, da imamo pri nas “kapitalistični model kmetijstva”. »Trdim, da je to vsekakor boljše, kot socialistični model. Vsi vemo, kako je izgledal, predvsem so kmetu pobrali zemljo. Spomnite se filma Moj ata, socialistični kulak. Mi si tja nazaj ne želimo.

Zaradi vedno večjega pritiska na kmete zaradi preseljevanja iz urbanih področij na podeželje, se zdi poslanki NSi zelo pomembno doseči dogovor za skupno življenje. Nujno je po njenem mnenju upoštevati, da kmetje že stoletja kmetujejo, to jim je treba omogočiti in se na podeželju predvsem njim in njihovi dejavnosti prilagoditi. »Dobrobit živali je pomembna. Toda vse lepo in prav. Naj pa se ne dovoli, da bi bile zahteve tako močno pod vplivom nekaterih lobijev, ki bi kmetom onemogočile normalno delo. Protestiram tudi zaradi izrazov nestrpnosti, lahko bi rekla celo mobinga nad kmeti, ko nekateri samozvani aktivisti vdrejo na zasebno posest in blokirajo normalno življenje in delo kmetov. To je nesprejemljivo in take izpade je treba strogo kaznovati,« je opozorila Iva Dimic.

Izpostavila je, da so kmetje so za našo državo izjemnega pomena, tako z vidika pridelave zdrave in varne hrane kot z vidika ohranjanja kulturne krajine in številnih drugih področij. »Poslanci smo odgovorni, da jim omogočimo spodbudno in predvidljivo okolje, da bodo lahko normalno opravljali svoje delo in tudi kvalitetno živeli,« je prepričana poslanka NSi.