Iva Dimic na TV SLO 3: Zastaranje zadeve Patria je najslabša rešitev

DELITE TA
PRISPEVEK
11.09.2015, NSi

slovenija 09.07.2015, Iva Dimic, poslanka, NSi, foto: Anze Petkovsek“Dejstvo je, da je zastaranje zadeve Patria najslabša rešitev zlasti z vidika zaupanja javnosti v pravosodje. Upam, da bomo na pristojnem odboru v DZ dobili pojasnilo, zakaj je postopek v zadevi Patria tekel tako dolgo,” je v oddaji Na tretjem na TV SLO 3 dejala podpredsednica in poslanka NSi Iva Dimic, ki je tudi članica državnozborskega odbora za pravosodje.

“V NSi ves čas opozarjamo, da morajo biti sodniki objektivno in subjektivno odgovorni za spisane sodbe. Ker tega ni, to povzroča tudi nezaupanje v pravosodni sistem. Tudi varuhinja človekovih pravic je zapisala, da so sodbe v Sloveniji slabo zapisane,” je opozorila Iva Dimic.

Podpredsednica NSi je obenem tudi povedala, da nimamo nobenih meril, ki bi določala izbiro oziroma dodelitev trajnega sodniškega mandata. “Treba je narediti korenite spremembe. To, kar dobivamo zdaj na mizo s strani pravosodnega ministrstva, so zgolj kozmetični popravki. Mi moramo narediti korenite spremembe v pravosodju, če želimo, da bodo državljani vanj znova zaupali,” še meni Iva Dimic in hkrati opozarja na obstoj primerov, kjer so se sodniki postavili nad zakoni.

Podpredsednica in poslanka NSi Iva Dimic je na TV SLO 3 še ocenila, da lustracija ni več možna, in da bi bilo bolje, če bi se država lotila postavljanja novih temeljev v pravosodju, ki bi temeljili na demokratičnosti in strokovnosti.

Celotno oddajo na TV Slovenija 3 si lahko pogledate TUKAJ.