IVA DIMIC: MAR ČEBELA NI ŽIVAL?

DELI:
17.06.2020, NSi

»Na sami matični seji delovnega telesa se je z amandmajem k 2. členu spremenila definicija živali. Ta se sedaj glasi: »Živali so živi vretenčarji, razen človeka, ki so sposobne čutiti, saj imajo razvite sisteme za zaznavo in obdelavo bolečih dražljajev.« Ta definicija je upravičeno dvignila nemalo prahu,« je v stališču sprememb zakona o živalih dejala poslanka Iva Dimic.

Dodala je, da v Novi Sloveniji zagovarjamo spoštljivo ravnanje z našim okoljem, rodovitno zemljo, pitno vodo in živalskim svetom ter raznolikostjo vrst. »Hitenje z nepremišljenim vnašanjem definicije čutečih živali je, kot kaže, zameglilo širše razumevanje in poznavanje živali, rastlin in človeka,« je bila ogorčena poslanka NSi.

Izpostavila je tudi, da po takšni definiciji veliko živali izpade iz definicije, med njimi tudi čebela. »Če je bil mednarodni dosežek Slovenije to, da Združeni narodi na pobudo in ob prizadevanju Čebelarske zveze Slovenije 20. maj razglasijo za svetovni dan čebel, pa čebele v definiciji živali v Zakonu o zaščiti živali niso dobile mesta. Vprašamo se lahko, mar čebela ni žival in mar ta marljiva delavka ne predstavlja celo narodnega simbola in ponosa. V NSi se s tako definicijo nikakor ne strinjamo,« je še poudarila Iva Dimic in dodala, da se v NSi nadejamo celovite prenove zakona.