Iva Dimic: Kandidat za ministra bi moral povedati več o zmanjševanju čakalnih vrst

DELI:
05.09.2018, NSi

Poslanka NSi Iva Dimic je na predstavitvi kandidata Sama Fakina za ministra za zdravje izrazila razočaranje nad Fakinovo predstavitvijo in jo označila za zelo skrčeno. Dejala je, da kandidat za ministra ni natančno pojasnil, kako se namerava lotiti problematike dolgih čakalnih vrst. Pričakovala je tudi, da bo kandidat več pozornosti namenil dolgotrajni oskrbi.

Iva Dimic je na zaslišanju izpostavila, da si vsi želimo dobrega javnega zdravstva, a to mora biti dostopno. Tukaj pa se znajdemo v različnih pogledih na to, kako to doseči. Kandidata je okrcala, da je bila njegova predstavitev skopa, saj ni ničesar povedal o skrajševanju čakalnih vrst, ki so eden od najbolj perečih problemov slovenskega zdravstva. Prav tako je prepričana, da je kandidat za ministra premalo povedal o zmanjšanju korupcije v zdravstvu.

“Nič nismo slišali o dolgotrajni oskrbi, ki je pereč problem in ena izmed prioritetnih nalog vašega ministrstva. Slovensko prebivalstvo se hitro stara in dolgotrajna oskrba bo vedno bolj področje, s katerim se bo potrebno ukvarjati,” je prepričana poslanka NSi.

Poudarila je tudi, da je potrebno v slovenskih zdravstvenih zavodih prenoviti kadrovsko politiko in spremeniti delovne normative, saj so slovenske medicinske sestre izgorele. “Kaj boste naredili kot minister, da bi se situacija z medicinskimi sestrami v Sloveniji zanje izboljšala in obrnila na bolje? To je zagotovo področje, kjer bo potrebno ukrepati nemudoma,” je še dodala Iva Dimic.

Izrazila je prepričanje, da napovedan zdravstveni cent, ki ga zagovarja kandidat za ministra ni prava oblika reševanja zdravstva, saj nam manjka predvsem učinkovit boj proti korupciji v zdravstvu. “Če korupcije v zdravstvu ne bomo zamejili, potem je vseeno, koliko denarja še dodamo v zdravstveno blagajno,” je prepričana poslanka NSi.