Iva Dimic: Italija in Madžarska naj zagotovita poslanca slovenski manjšini

DELI:
31.07.2019, NSi

»Pošteno in pravično bi bilo, da Italija sprejme takšen volilni zakon, ki bi zagotavljal izvolitev slovenskega predstavnika v poslanski zbornici in v senatu,« je v intervjuju za Primorski dnevnik povedala nova predsednica Komisije za Slovence v zamejstvu in po svetu ter poslanka NSi Iva Dimic. Dodala je, da imata Italijanska in madžarska manjšina zagotovljenega poslanca v Državnem zboru, kar bi moralo veljati tudi za slovensko manjšino v teh državah.

V intervjuju se je zavzela tudi za večjo povezanost Slovenije z zamejci. »Sama vidim in si želim, da bi bilo pozornosti do Slovencev v sosednjih državah in po svetu več, še posebno v razmerah, ki so trenutno v Evropi in v sosednjih državah. Želim si še večjo povezanost, zlasti z vidika oblikovanja slovenskega kulturnega prostora in hkrati tudi kot odprtega okna v svet,« je povedala poslanka NSi.

Izpostavila je slovenske študentske organizacije, ki pripravljajo razne družabne, izobraževalne in kulturne dogodke. »Po njenem mnenju bi bilo smiselno dogodke dopolniti tudi s sodelovanjem mladih študentov Slovencev z italijanske strani. To je moja želja, zato se bom trudila delovati v tej smeri,« je obljubila Iva Dimic.

Pomembno se ji zdi tudi razvijati delovanje slovenskih društev in organizacij zunaj meja Slovenije predvsem v smeri, da bi pritegnili in aktivno vključevali pripadnike mlajših generacij. »Mlade je potrebno spodbujati k ohranjanju in spoznavanju slovenske kulture, učenja slovenskega jezika, utrjevanju slovenske identitete ter aktivni povezanosti z matično domovino,« je še prepričana predsednica Komisije za Slovence v zamejstvu in po svetu.