Iva Dimic: Kmetje imajo dovolj neukrepanja ob pokolih domačih živali

DELI:
21.05.2019, NSi

»Zadnji mesec skoraj ne mine dan, da ne bi bili obveščeni o novem grozljivem pokolu domačih živali s strani divjih zveri, predvsem volkov, šakalov, medvedov iz okolice Kočevja, Velikih Lašč, Blok, Ilirske Bistrice, Podnanosa, Vipave, praktično iz vseh koncev Slovenije,« je v svojem poslanskem vprašanju ministru za okolje povedala Iva Dimic.

Prepričana je, da se je, zaradi pasivnosti Ministrstva za okolje in ker zveri nimajo naravnih sovražnikov, populacija teh prekomerno namnožila.  Posledično vedno bolj pogosto napadajo domače živali in se tudi ne bojijo priti v vas, kar je zanje popolnoma nenaravno. Problematika je posebej pereča prav na Notranjskem, v Loški dolini, v Ilirsko-bistriškem, Velike Lašče, Kočevje in na Blokah.

»Kmetije imajo enostavno vsega dovolj, saj so naveličani nenehnega prijavljanja škod in nenehnega pregovarjanja s predstavniki države glede višine odškodnin in prejemanja mizernih zneskov, ki nikakor ne pokrijejo niti neposredne materialne škode zaradi pokolov, kaj šele vse ostale druge škode kot je stres živali, izguba mlečnosti, prezgodnja telitev in ne nazadnje strah kmetov,« je povedala Iva Dimic.

Najhuje je, da država nima posluh za probleme kmetov. »Ministrstvo za okolje in prostor ne ukrepa in samo pelje stvari v smer, ko bodo kmetje prisiljeni sami zaščitit svoje premoženje in ne nazadnje tudi življenje. Kar nekaj protestov kmetov, ki se borijo za svoj obstanek z državo na eni strani ter krvoločnimi zvermi na drugi strani, se je že zgodilo v zadnjem času in še se bodo dogajali, če ne boste ukrepali,« je bila jasna poslanka NSi.

Kmetje namreč po njenih besedah zahtevajo, da ministrstvo za okolje, skupaj z Ministrstvom za kmetijstvo, prekine to stanje in prične aktivno upravljati populacijo zveri ter izplačevati pravične odškodnine. »Država je dolžna zaščititi svoje ljudi, kmetom pa je dolžna omogočiti, da mirno opravljajo svojo kmetijsko dejavnost. Danes je namreč videti kot, da si v Sloveniji želimo zveri, kmetov pa ne. V glavnem področje Blok, Velikih Lašč spada pod območje omejenih dejavnikov, kjer so v glavnem kmetje usmerjeni v ekološko kmetovanje in po v tej shemi, morajo imeti prosto pašo najmanj pet mesecev na leto. Zaradi zveri še vedno držijo določeni kmetje živali v hlevih in enostavno kršijo predpisano zakonodajo, zato želijo, da se stanje uredi,« je ministru za okolje še povedala Iva Dimic.

Celotno poslansko vprašanje si lahko preberete TUKAJ.