Iva Dimic: Med socialno pomočjo in neto plačo je premajhna razlika

DELI:
06.11.2018, NSi

Na odboru za delo, družino, socialne zadeve in invalide je poslanka NSi Iva Dimic izrazila prepričanje, da je v Sloveniji vedno več ljudi, ki živijo pod pragom revščine.  Opozorila je tudi na to, da se je v zadnjih letih začelo večati tudi število revnih zaposlenih.

»Mirno lahko rečem, da je za to v veliki meri odgovorna SD in njena bivša ministrica Kopač Mrakova, ki je resor po naši oceni neuspešno vodila zadnjih 10 let,« je povedala Iva Dimic.

Poslanka NSi je povedala tudi, da NSi predlaga ločitev socialne in družinske politike. »Šele tako bomo lahko jasno in učinkovito pomagali na eni strani tistim na robu družbe s socialno pomočjo, na drugi strani pa družinam najsi bodo enostarševske ali velike. Da se ne bo zgodilo, da mati samohranilka za 3 cente razlike izgubi pravico do subvencije šolske prehrane in do štipendije za otroka,« je poudarila in dodala.

Omenila je tudi 16.000 kmečkih žensk, ki jim je leva vlada čez noč vzela kmečke penzijo in jim s tem napravila strašno krivico ter vzela dostojanstvo.

»Ministrstvo pozivam, da predstavi podatke o številu prejemnic DSP v primerjavi s prejemniki. Domnevam namreč, da smo ženske tudi tukaj v slabšem položaju in nosimo posledice slabega upravljanja države, konkretno področja socialne politike,« je prepričana Iva Dimic.

Kritizirala je tudi le lepotno povišanje vdovskih pokojnin. »Spet se pogovarjamo o nekaj evrih, o 5 € povišanja, ki ga obljublja ta leva koalicija. Namesto, da bi upoštevali predloge NSi, da vzpostavimo stabilen in pravičen sistem, ki bo upokojencem zagotavljal dostojno življenje,« je opozorila.

Poudarila je še, da smo šibkejšim v družbi dolžni pomagati in da ni težava v previsokih socialnih pomoči, ampak v prenizkih neto plačah.