Iva Dimic: Dovolj je pokolov domačih živali!

DELI:
17.05.2019, NSi

Zadnji mesec skoraj ne mine dan, da ne bi bili obveščeni o novem grozljivem pokolu domačih živali s strani divjih zveri (predvsem volkov, šakalov in medvedov) z vseh koncev Slovenije. Zaradi pasivnosti ministrstva za okolje in ker nima naravnih sovražnikov se je populacija zveri prekomerno namnožila. Posledično vedno bolj pogosto napadajo domače živali in se tudi ne bojijo priti v vasi, kar je zanje popolnoma nenaravno.  Problematika je posebej pereča na Notranjskem koncu – v Loški dolini, na Ilirskobistriškem in na Blokah.

Kmetje imajo vsega dovolj, saj so naveličani nenehnega prijavljanja škod in pregovarjanja s predstavniki države glede višine odškodnin in prejemanja mizernih zneskov, ki nikakor ne pokrijejo niti neposredne materialne škode zaradi pokolov, kaj šele vse druge škode: stres živali, izguba mlečnosti, prezgodnja telitev, strah kmetov, …

Najhuje je, da je posluh države za probleme kmetov nikakršen. Ministrstvo za okolje in prostor ne ukrepa in samo pelje stvari v smer, ko bodo kmetje prisiljeni sami zaščititi svoje premoženje in nenazadnje tudi življenje.

Kar nekaj protestov kmetov, ki se borijo za svoj obstanek z državo na eni strani ter krvoločnimi zvermi na drugi strani se je že zgodilo v zadnjem času. Jutri, v soboto, 18. 5. 2019, bo na Blokah nov protest tamkajšnje lokalne civilne iniciative. Udeležila se ga bo tudi poslanka Iva Dimic, ki podpira kmete v njihovih zahtevah, da ministrstvo za okolje skupaj z ministrstvom za kmetijstvo prekine to stanje in prične aktivno upravljati populacijo zveri ter izplačevati pravične odškodnine. Država je dolžna predvsem zaščititi svoje ljudi, kmetom pa je dolžna omogočiti, da mirno opravljajo svojo kmetijsko dejavnost. Danes je namreč videti, kot da si v Sloveniji želimo zveri, kmetov pa ne.