Iva Dimic: Čim več družinskih prejemkov naj bo univerzalnih

DELI:
04.12.2019, NSi

»NSi predlaga, da ministrstvo čim prej odpre javno razpravo o družinski politiki v Sloveniji, predvsem v smeri, kateri ukrepi so lahko univerzalni. Le tako bomo ustvarili okolje, ki bo za družine predvidljivo in varno. Da bodo lahko načrtovali svojo prihodnost,« je na današnji seji odbora za delo povedala poslanka Iva Dimic in dodala, da je nujno, da se zakonov s tega področja ne spreminja tudi po večkrat na leto.

Prepričana je, da so ukrepi družinske politike v Sloveniji zelo socialno pogojeni, kar pomeni, da so močno odvisni od dohodkov in premoženja njihovih staršev. To velja za veliko večino družinskih prejemkov: otroški dodatki, državne štipendije, znižano plačilo vrtca, subvencije malice in kosila. Univerzalni so samo trije družinski prejemki: Dodatek za veliko družino, pomoč ob rojstvu otroka, vračilo DMV ob nakupu avta za družine s 3+ otroci.

»Krščanski demokrati podpiramo ohranitev pomoči ob rojstvu otroka kot denarnega prejemka. Gremo pa še korak dlje: predlagamo dvig pomoči ob rojstvu otroka s sedanjih 280€ na 500€. Nihče nima otrok zaradi denarja. Priznati pa si moramo in o tem spregovoriti, da se z rojstvom otroka pritisk na družinski proračun poveča. Še posebej prvih nekaj mesecev. In s to prvo pomočjo lahko država pokaže, koliko je res iskrena, ko razglaša, da je naklonjena življenju in družinam,« je izpostavila poslanka NSi.

Glede rahljanja pogoja stalnega prebivališča za pravico do prejemanja družinskih prejemkov za državljane tretjih držav in sicer tako, da se upošteva tudi začasno prebivališče, pa smo v NSi zadržani. »Zanima me, kako je ta zadeva urejena v Avstriji. Vsi se še spomnimo, da oni zaostrujejo pogoje za prejemanje družinskih prejemkov že za Slovence, torej državljane EU. Kako pa imajo to urejeno za državljane tretjih držav?« je zanimalo Ivo Dimic.