Iva Dimic: Če danes ne začnemo reševati družinske medicine, nam sledi kolaps sistema

DELI:
22.03.2019, NSi

»Na družinski medicini se je premalo naredilo. Že sama statistika govori dovolj zgovorno. Od 50 razpisanih specializacij za družinskega zdravnika v letošnjem letu, jo je izbralo le 7 mladih zdravnikov. Zakaj je ta poklic nezanimiv? Zaradi izgorelosti, zaradi slabega sistema nagrajevanja, slabih možnosti napredovanja in preobremenjenosti,« je v oddaji 24ur zvečer poudarila poslanka NSi Iva Dimic.

Dodala je, da mora glavna skrb vseh nas biti 50 tisoč ljudi, ki so v nevarnosti, da ostanejo brez družinskega zdravnika. »V NSi ves čas poudarjamo, da so potrebne spremembe v zdravstvu. Najprej je seveda potrebno odpraviti korupcijo, potem pa odpraviti razloge za izgorelost zdravnikov. Vlada deluje že pol leta, poleg tega pa so imeli ministra, ki je stari maček na zdravstvenem področju. Od njega se je veliko pričakovalo, naredil pa je le malo,« je bila kritična poslanka NSi.

Odgovornost za takšno stanje v družinski medicini in medicini nasploh pa je treba po mnenju poslanke NSi iskati tudi pri prejšnji ministrici in njenem delovanju. »Pri bivši ministrici smo imeli dvakrat interpelacijo, dvakrat smo opozarjali na napake, na to, da se ne dogajajo prave spremembe v zdravstvu. Kljub obljubi o zmanjševanju čakalnih vrst, so se te podaljševale. Za njo pride minister Fakin, ljudje pričakujejo spremembo, pa se ne zgodi nič. Še huje, nadaljeval je z njenimi zastavljenimi zakoni,« je pojasnila Iva Dimic.

Izrazila je pričakovanje, da bo bodoči minister vendarle pogledal, katere zakone od bivše ministrice je potrebno ukiniti, da bo lahko zdravstvo zadihalo. »Resnično se bojim, da bomo tako uničili sistem, da ne boš mogel priti do osebnega zdravnika do dve leti, tako kot do osebnega zobozdravnika. Tu je resna odgovornost na vladi in seveda tudi na prihajajočem ministru,« je dodala poslanka NSi.