INTERPELACIJA NI GLAS TEHTNIH ARGUMENTOV, AMPAK BREZKOMPROMISNEGA BOJA ZA OBLAST

DELI:
18.09.2020, NSi

»V Novi Sloveniji smatramo današnjo interpelacijo notranjega ministra Aleša Hojsa kot legitimno orodje opozicijskih strank, vendar v očitanih dejanjih ne prepoznamo znakov teže, ki bi jo morala interpelacija vsebovati,« je v stališču poslanske skupine NSi dejal poslanec Andrej Černigoj.

Poudaril je, da je rdeča nit današnje interpelacije neodigrani koncert, ki je postal v teh zahtevnih časih prvovrstno politično vprašanje, a bi po mnenju NSi moral ostati le pravno vprašanje. »Čeprav so glasbeni okusi različni je potrebno spoštovati pravno državo in z njo sodbo Upravnega sodišča,« je bil jasen poslanec NSi.

Današnja vložitev interpelacije proti notranjemu ministru Hojsu zato po njegovem mnenju ne rešuje ničesar. »Prinaša pa še večjo politično napetost in razdeljenost. Če kaj, potem resnično potrebujemo posodobitev zakonskega okvira, ki bo jasneje določal ničelno toleranco do javnih pozivov k nestrpnosti, podpihovanju sovraštva in do promocije VSEH oblik totalitarizmov: fašizma, nacizma in tudi komunizma,« je dejal Andrej Černigoj.

Poudaril je tudi, da ima Generalni direktor policije v dovoljenih pravnih okvirjih možnost imenovati ali razrešiti direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada, pri čemer se za postopek uporabljajo določbe zakona o javnih uslužbencih, ki urejajo imenovanje in razrešitev direktorja organa v sestavi. Za razrešitev in imenovanje direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada so bile uporabljene določbe 82. člena Zakona o javnih uslužbencih. »Zato enaki pravni okvirji, ki so jih uporabljale predhodne vlade, niso nikakršen argument za vložitev današnje interpelacije,« je izjavil.

Zaradi vseh navedenih dejstev v NSi današnje interpelacije ne moremo podpreti. »Današnja interpelacija opozicije ni glas razuma in tehtnih argumentov, kaže pa na brezkompromisen boj opozicije za oblast,« je dejal poslanec NSi.