IN MEMORIAM: Tomaž Pavšič (1931 – 2019)

DELI:
11.02.2019, NSi

Z žalostjo sporočamo, da je v 88. letu starosti umrl soustanovitelj Nove Slovenije, profesor Tomaž Pavšič. Bil je kulturni delavec, pisatelj, publicist in politik.

Rojen je bil leta 1931 v Otaležu, otroška leta je zato preživljal na Cerkljanskem, nižjo gimnazijo je obiskoval v Cerknem, višjo pa v Postojni, kjer je leta 1952 maturiral. Diplomiral je iz slavistike na ljubljanski Filozofski fakulteti. Prvo službo je nastopil kot vzgojitelj v Mladinskem domu v Tolminu. Pozneje je poučeval francoščino in slovenščino na gimnaziji Jurija Vega v Idriji. Postal je poklicni tajnik Zveze kulturno-prosvetnih organizacij občine Idrija, deloval v Goriškem muzeju na Kromberškem gradu in v Tolminu in kot kustos v Mestnem muzeju  Idrija.

Bil je med prvimi primorskimi izobraženci, ki so se aktivno vključili v osamosvojitvene procese. Na volitvah leta 1990 je postal poslanec v Zboru občin kot član Slovenske demokratične zveze v koaliciji DEMOS. Leta 1993 je postal vicekonzul na Slovenskem generalnem konzulatu v Trstu. Upokojil se je leta 1997.

Bil je soustanovitelj Nove Slovenije, ki ji je ostal zvest in do zadnjih dni aktiven član. Bil je član občinskega odbora Idrija, član izvršilnega odbora Zveze seniorjev NSi, za NSi je kandidiral tudi na lokalnih volitvah 2010 in 2014 v Idriji.

Vsa leta je bil aktiven na področju kulturnega in društvenega življenja. Rad je nastopal, pozneje tudi organiziral  kulturne prireditve. Prijateljeval je s Francetom Bevkom in mnogimi drugimi kulturniki. V času študija je bil aktiven v Klubu primorskih študentov. Kot govorec in povezovalec programa je sodeloval s Primorskim akademskim zborom Vinko Vodopivec. Bil je pobudnik ustanovitve Komornega zbora Zorko Prelovec Idrija.

Že od leta 1991 je bil član Svetovnega slovenskega kongresa, ki povezuje Slovence doma in po svetu. Aktivno se je zavzemal za slovensko manjšino v Italiji in Avstriji. Sodeloval je s Slovenskim papeškim zavodom Slovenik v Rimu, ki vsako leto pripravi simpozij posvečen znani osebnosti. Tomaž Pavšič je predaval na simpozijih o Ivanu Trinku, Frančišku Borgiju Sedeju. Bil je tudi slavnostni govornik ob odkritju spomenika  Filipu Terčelju v Šturjah. Pisal je v različne časnike in revije, nepogrešljiv je bil pri idrijski oporečniški reviji Kaplje, katere je bil glavni ustanovitelj.

Poleg priznanj in Pirnatove nagrade občine Idrija v devetdesetih letih je dobitnik Peterlinove nagrade, ki jo podeljuje Društvo slovenskih izobražencev v okviru 52. Študijskih dni Draga 2017. Tomaž Pavšič je bil zagotovo eden izmed najbolj znanih primorskih oporečnikov šestdesetih in sedemdesetih let.

Naj počiva v miru.

 

Obveščamo vas, da bo pogreb prof. Tomaža Pavšiča v petek, 15. 2., ob 12. uri, na pokopališču v Idriji.