IN MEMORIAM: PROF. DR. KARMEN TERŽAN KOPECKY

DELI:
06.07.2024, NSi

Po težki bolezni nas je v 70. letu zapustila prof. dr. Karmen Tržan Kopecky iz Maribora.

Dr. Karmen Teržan Kopecky je bila izjemna znanstvenica, ki je svojo kariero posvetila germanistiki in prevodoslovju. Diplomirala je iz nemškega in angleškega jezika na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, magistrirala iz germanističnega jezikoslovja in doktorirala iz jezikoslovnih znanosti.

Njeno strokovno delo je vključevalo poučevanje in raziskovanje na področju zgodovine jezika, splošnega jezikoslovja, teorije tolmačenja in prevajanja ter psiho- in nevrolingvistike. Kot dolgoletna predstojnica Oddelka za germanistiko in ustanoviteljica Oddelka za prevodoslovje na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru je bila ključna figura pri razvoju teh disciplin v Sloveniji. Predavala je na številnih mednarodnih univerzah in konferencah. Ukvarjala se je tudi s sodnim in simultanim tolmačenjem.

Njena predanost delu in odličnost sta bila prepoznana z več nagradami, med katerimi izstopajo Zlati znak Univerze v Mariboru (2002), Pečat mesta Maribor (2009), častni križ Republike Avstrije za znanost in umetnost (2018) ter priznanje Filozofske fakultete UM za življenjsko delo (2018). Bila je tudi predsednica Društva prevajalcev Maribora in Društva Avstrijsko-slovensko prijateljstvo Maribor

Novi Sloveniji – krščanski demokrati se je dr. Teržan Kopecky priključila ob pripojitvi stranke ReSET in vse od tedaj bila aktivna članica stranke. Med letoma 2018 in 2022 je delovala kot četrtna svetnica v Mestni četrti Center. Na državnozborskih volitvah leta 2022 je kandidirala v okraju Maribor 4, na lokalnih volitvah leta 2024 pa je bila ponovno kandidatka NSi. Na lokalni ravni je bila v stranki aktivna članica mestnega odbora, ženske zveze NSi Maribor in predsednica četrtnega odbora NSi Center. Prav tako je bila članica upravnega odbora Zelene zveze NSi. Na zadnjem kongresu NSi leta 2023 je prejela bronasti znak NSi za njen prispevek stranki.

Dr. Karmen Teržan Kopecky bo ostala v spominu kot izjemna strokovnjakinja in predana članica skupnosti, ki je s svojim delom pomembno zaznamovala tako znanstveno kot politično področje v Sloveniji.

Vsem žalujočim izrekamo iskreno sožalje, naj počiva v miru!