IN MEMORIAM: prof. dr. Andrej Capuder, častni član NSi (1942 – 2018)

DELI:
23.08.2018, NSi

Z žalostjo sporočamo, da je v 76. letu starosti umrl naš častni član prof. dr. Andrej Capuder, nekdanji poslanec, minister in veleposlanik, prevajalec, pesnik in pisatelj.

Bil je eden najbolj vsestranskih slovenskih ustvarjalcev, na ljubljanski Filozofski fakulteti je predaval zgodovino francoske književnosti in bil minister za kulturo v prvi slovenski vladi.

Dr. Capuder se je rodil leta 1942 v Ljubljani. Diplomiral in doktoriral je na romanskem oddelku Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, kjer je nato kot docent in profesor 30 let predaval zgodovino francoske književnosti. Študijsko se je izpopolnjeval v Franciji, na univerzah v Nancyju in Aix-en-Provence.

Že zgodaj je začel pisati poezijo, nato pa se je posvetil prevajanju integralne Dantejeve Božanske komedije in jo po desetih letih končal leta 1972. Zanjo je prejel Sovretovo nagrado in je doživela tri ponatise. Sledili so še drugi prevodi, med drugim dela Petrarce, Camoesa, Teilharda de Chardina, Ernesta Sabata in Kierkegaarda. Leta 1983 je bil med pobudniki in avtorji Celovškega zvona, ki ga je izdajala Mohorjeva založba. Celovški zvon je na Koroškem izhajal v času, ko slovenska beseda natiskana na Koroškem, ni smela brez predhodnega dovoljenja v Slovenijo.

Zatem se je posvetil romanu. Njegov prvenec Bič in vrtavka iz leta 1975 je vzbudil nezaželeno pozornost cenzure takratne države in bil umaknjen iz prodaje. V svoji romaneskni trilogiji Rapsodija 20, Iskanje drugega in Reka pozabe, ki je izšla med letoma 1982 in 2005, je izpisal fresko Slovencev v 20. stoletju.

Med objavami je za Mohorjevo založbo spisal še knjige Mozaik svobode, Pariški dnevnik, Slovenija brez meja, Henri Bergson, intuicija in misel, Rimski soneti, Povest o knjigah, za katero je prejel Rožančevo nagrado, in Zamrznjene besede.

Po osamosvojitvi Slovenije se je podal v politične vode. Bil je poslanec v parlamentu in minister za kulturo v prvi slovenski vladi med letoma 1990 in 1993. Nato je bil veleposlanik v Parizu in Rimu.

Dr. Capuder je bil vseskozi povezan tudi z Novo Slovenijo – krščanskimi demokrati. Po razočaranju, ki je sledilo združitvi SLS+SKD, je bil skupaj z dr. Bajukom soustanovitelj Nove Slovenije. Leta 2000 je kandidiral na državnozborskih volitvah.

Zanimiva je bila njegova misel, ko je dejal: »Krščanska demokracija premore svojo politično, pa tudi duhovno platformo. In prav zaradi te duhovne platforme ima krščanska demokracija možnost in dolžnost, da opozori na moralno razsežnost človeškega in tudi družbenega ogorčenja v današnjem svetu.«

Za življenjsko delo v podporo krščanski demokraciji in za bistven prispevek pri ustanovitvi in delovanju Nove Slovenije je leta 2015 prejel naslov častni član NSi.

Capuder je bil član Evropske akademije znanosti in umetnosti v Salzburgu, odlikovan je bil s francosko legijo časti in z italijanskim viteškim križcem.

Naj počiva v miru!

*******

Žalna seja Izvršilnega odbora NSi ob slovesu prof. dr. Andreja Capudra bo v četrtek, 30. avgusta 2018, ob 16. uri na sedežu NSi (Dvorakova 11a, Ljubljana).

Žalna knjiga bo na sedežu stranke odprta v sredo, 29. in v četrtek, 30. avgusta, med 9. in 17. uro.