IN MEMORIAM: Marijan Furlan (1948 – 2018)

DELI:
02.05.2018, NSi

Z žalostjo sporočamo, da nas je v sedemdesetem letu starosti zapustil dolgoletni član NSi, soustanovitelj in večkratni predsednik Občinskega odbora NSi Vipava Marijan Furlan iz Poreč pri Podnanosu. Svoje vrednote, ki jih je zagovarjal in živel, je prepoznal v Novi Sloveniji, katere član je bil že od ustanovnega kongresa leta 2000. Pred tem je bil dolga leta član Slovenskih krščanskih demokratov.

Redno se je udeleževal regijskih srečanj, kongresov in taborov stranke. Bil je eden izmed ustanoviteljev OO NSi Vipava in večkratni predsednik le tega. Bil je človek, ki je postavljal domovino in verske vrednote na prvo mesto. Zavedal se je, da je zlo najmočnejše takrat, ko človek, ki misli dobro, ne neredi ničesar.

Od ustanovitve občine Vipava je bil na listi NSi 4. mandate izvoljen za člana občinskega sveta, en mandat pa je opravljal tudi kot podžupan. V vseh teh letih je deloval v številnih komisijah in delovnih telesih občinskega sveta občine Vipava.

V svojem dolgoletnem požrtvovalnem in uspešnem delu za blaginjo občine Vipava in njenih prebivalcev je kot predstavnik občinskega odbora in svetnik NSi bistveno pripomogel k prepoznavnosti in ugledu stranke v domačem okolju. Furlan je kot zelo dejaven član NSi na 8. kongresu na Vrhniki prejel tudi zlati znak NSi. Njegova dela izstopajo iz povprečja in jih težko primerjamo z dejavnostmi, kjer se uspeh meri zlasti v denarju in se poznajo na kratek rok.

Marijan Furlan je 4. aprila letos na občnem zboru članstva kandidiral za člana OO odbora NSi Vipava in bil soglasno izvoljen ter potrjen za podpredsednika. Takrat smo vsi upali in si želeli, da se, ko bo čas zacelil rane po izgubi njegove drage žene Vike, vrne med nas. Toda gospodar življenja je imel drugačne načrte. Prej kot v mesecu dni ga je poklical k sebi in nas pustil same. S seboj je odnesel vse svoje zanje, svojo močno energijo, voljo in ideje.

Spominjali se ga bomo kot dobrega človeka, ki je veliko svojega časa in energije namenil delovanju Nove Slovenije ter pustil številne sledi v občini Vipava in krajevni skupnosti Podnanos. Naj se njegov duh spočije v rodnem kraju Šembidu, ki ga je neizmerno ljubil.

Sorodnikom in prijateljem izrekamo iskreno sožalje.

**********

V soboto 5. maja je na stari šoli v Vipavi potekala žalna seja Občinskega odbora NSi Vipava na kateri so se prisotni poklonili pokojnemu članu Marijanu Furlanu.

Žalne seje so se poleg članov Občinskega odbora Vipava udeležili tudi poslanec Jernej Vrtovec, glavni tajnik Robert Ilc, nekateri svetniki Občine Vipava, člani drugih občinskih odborov NSi in prijatelji pokojnega Marijana Furlana.

Po minuti molka v počastitev spomina na pokojnika je imel govor poslanec Jernej Vrtovec v katerem je orisal svoje spomine na pokojnega Marijana, njuna prva srečanja ter poudaril njegov pogum in požrtvovalnost za krepitev in razvoj krščanske demokracije. Predsednica RO Severna Primorska Nadja Pregeljc Ušaj pa se mu je v govoru zahvalila za zgled modrega politika in krščanskega človeka, zavednega Slovenca in aktivnega državljana.

Zadnjo besedo slovesa pa je Marijanu na pokopališču namenila predsednica OO NSi Vipava Orjana Curk, ko je izpolnila poslednjo željo pokojnega, ki ji je dan predno je njegov glas za vedno utihnil naročil naj pozdravi vse prijatelje.