IN MEMORIAM: Justin Stanovnik, ustanovni član NSi (1928 – 2019)

DELI:
28.01.2019, NSi

vir: nova slovenska zaveza

Z žalostjo sporočamo, da je v 91. letu starosti umrl ustanovni član NSi Justin Stanovnik, pisec, anglist in klasični filolog.

Bil je med ustanovitelji Nove Slovenske zaveze in dolgoletni urednik revije Zaveza, globok mislec slovenske in evropske zgodovine ter kulture s posebnim pogledom na “krizo slovenstva po boljševiški revoluciji”.

Rodil se je 14. aprila 1928 v kmečki družini v Lesnem Brdu nad Horjulom. Zaradi vosovskih umorov v njihovih krajih so se tako kot večina drugih družin pridružili protirevolucionarnemu taboru. Justin se je kot petnajstleten dijak klasične gimnazije pridružil domobrancem, z njimi odšel na Koroško in bil vrnjen s strani Angležev v roke Titove vojske. Pri sedemnajstih letih je preživel grozote teharskega taborišča. Zaznamovan je nadaljeval šolanje, preganjan od udbe je bil 1949 leto dni zaprt v koncentracijskem taborišču Strnišče pri Kidričevem. Pozneje je poleg latinščine in grščine študiral še angleščino ter slednjo lahko poučeval le v osnovnih šolah od Kamnika do Raven na Koroškem.

V času slovenske pomladi je bil Justin Stanovnik v krogu tistih, ki so opozarjali na nujnost prekinitve s prejšnjim totalitarnim režimom. Kot ustanovni član Nove Slovenske zaveze je v sebi gojil pripravljenost za boj brez sovraštva in duh spravljivosti brez popuščanja v bistvenih rečeh. Pri založbi Družina je izšla njegova knjiga »Slovenija v senci nedokončane preteklosti«. Kot član gibanja Prebudimo Slovenijo je kristjane spodbujal k dejavnemu državljanstvu.

Naj počiva v miru.