IN MEMORIAM: DR. KAJETAN GANTAR ( 1930 – 2022 )

DELI:
17.06.2022, NSi

Z žalostjo sporočamo, da je v 92. letu umrl akademik Kajetan Gantar, ugledni klasični filolog in prevajalec ter ustanovni član stranke Nova Slovenija – krščanski demokrati.

Dr. Kajetan Gantar je sodil med ključne slovenske intelektualce svoje generacije, bil je dolgoletni profesor za latinski in grški jezik in književnost,  v slovensko kulturno zgodovino pa se je zapisal z izjemno obsežnim prevajalskim opusom. V slovenščino je prelil ali posodobil najpomembnejša dela antične književnosti, od Ajshila, Aristotela, Homerja, Horacija do Avguština in drugih velikanov.   Imenovan je bil za zaslužnega profesorja Univerze v Ljubljani (1997), izvoljen za častnega člana Društva slovenskih književnih prevajalcev (2003), Društva za antične in humanistične študije Slovenije (2006), Celjske Mohorjeve družbe (2009) in za častnega senatorja Teološke fakultete Univerze v Ljubljani (2009). Bil je redni član SAZU in njen podpredsednik.

Izjemna je bila tudi njegova mednarodna kariera, saj je svojimi predavanji in referati sodeloval na mednarodnih kongresih, simpozijih in drugih znanstvenih srečanjih po vsej Evropi. 1984 je bil izvoljen za rednega člana Academiae Latinitati Fovendae (v Rimu), 1985 za dopisnega člana Accademie Properziane (v Assisiju), 1994 za člana Inštituta za srednjevropska kulturna srečanja (IICM v Gorici) in za člana Görres-Gesellschaft für Pflege der Wissenschaft (v Kölnu), 2006 za dopisnega člana Makedonske akademije znanosti in umetnosti.

Za antologijo in prevod Rimske lirike je prejel Sovretovo nagrado (1969), za prevod dveh Plavtovih komedij nagrado Prešernovega sklada (1972), februarja letos pa je za svoje delo prejel veliko Prešernovo nagrado.

Njegovi soprogi, otrokom, vnukom in celotni družini ob tej izgubi izrekamo iskreno sožalje.

Naj počiva v miru.

FOTO: Tatjana Splichal