IN MEMORIAM: Avguštin Vivod (1944 – 2019)

DELI:
25.11.2019, NSi

Sporočamo žalostno vest, da se je v Argentini v 76. letu starosti od nas poslovil Avguštin Vivod, domoljub, nekdanji podpredsednik NSi za Slovence po svetu in nekdanji veleposlanik Republike Slovenije v Argentini.

Avguštin Vivod se je že v študentskih letih angažiral v organizirani slovenski skupnosti v Argentini. Po raznih funkcijah v študentskih ustanovah je prevzel odgovorno mesto predsednika društva  Zedinjena Slovenija, krovne organizacije Slovencev v Argentini. Prav v tej dobi je Vivodovo posredovanje močno vplivalo tudi na hitro priznanje Slovenije kot samostojne države s strani argentinskih oblasti. Avguština Vivoda je Vlada Republike Slovenije leta 2006 potrdila za veleposlanika Republike Slovenije v Argentini in drugih šestih državah Južne Amerike. To funkcijo je opravljal  do leta 2010. V tem času je kot veleposlanik med drugim podpisal tudi dolgo pričakovani socialni sporazum med Slovenijo in Argentino, za kar so mu vsi priseljeni iz Argentine v Slovenijo še vedno iskreno hvaležni.

Kot član Slovenskih krščanskih demokratov in kasneje NSi si je močno prizadeval za širjenje stranke po celotni Argentini. Ustanavljal je krajevne odbore ter bodril ljudi, da se včlanijo v NSi in redno organizirajo srečanja in sestanke. Od leta 2012 do leta 2018 je opravljal funkcijo podpredsednika NSi, ki zastopa člane NSi izven meja Republike Slovenije. Zaradi prizadevnega dela v stranki je leta 2016 prejel zlati znak NSi.

Svojcem in njegovim bližnjim izrekamo iskreno sožalje.
Naj počiva v miru.

ŽALNA SEJA IO NSi IN VPIS V ŽALNO KNJIGO

V spomin na Avguština Vivoda bo v sredo 27. 11. ob 16. uri na sedežu stranke (Dvorakova 11a, Ljubljana) potekala žalna seja izvršilnega odbora NSi.
Na dan žalne seje bo med 9.00 in 16.00 odprta tudi žalna knjiga.