IN MEMORIAM: Anton Drobnič (1928 – 2018)

DELI:
19.01.2018, NSi

Sporočamo žalostno vest, da je v 90. letu starosti umrl prvi generalni državni tožilec, ustanovni član in prvi predsednik razsodišča Nove Slovenije gospod Anton Drobnič.

Med leti 2000 in 2001 je bil gospod Drobnič prvi predsednik razsodišča stranke, v obdobju med 2001 in 2005 pa namestnik Sveta NSi, ki ga je takrat vodil Lojze Peterle.

Vrhovno državno tožilstvo RS je vodil v letih od 1990 do 1998 ter bil dolgo časa predsednik društva Nova Slovenska zaveza. V času njegovega vodenja tožilstva je bila leta 1996 ustanovljena Skupina državnih tožilcev za posebne zadeve, zadolžena za pregon organiziranega kriminala.

Kot predsednik društva Nova Slovenska zaveza je bil Drobnič oster kritik nekdanjega nedemokratičnega sistema in povojnih pobojev. Kritičen je bil do tega, da žrtve pobojev nimajo primernih grobov, kot tudi tega, da za njihovo ureditev ni zadostne politične volje. Skupaj z Jožetom Dežmanom in Andražem Stegujem je leta 2012 ustanovil ustanovo Memores, ki naj bi skrbela za kakovostno obravnavanje bolečih zgodovinskih tem iz slovenske polpretekle zgodovine.

Naj počiva v miru.

Svojcem in prijateljem izrekamo iskreno sožalje.

***

V četrtek, 25. januarja, je na glavnem tajništvu NSi v spomin na Antona Drobniča potekala tudi žalna seja Izvršilnega odbora NSi.