In memoriam: Anastazij Živko Burja, častni član NSi (1931 – 2015)

DELITE TA
PRISPEVEK
24.07.2015, NSi

Anastazij_Živko_BurjaZ žalostjo sporočamo, da je v 85. letu starosti umrl naš častni član in dolgoletni župan Občine Lukovica Anastazij Živko Burja. Aktiven član Nove Slovenije-krščanskih demokratov je bil vse od njene ustanovitve – po neuspeli združitvi SKD in SLS je bil prav on med pobudniki ustanovitve nove stranke. Več let je bil aktiven član Sveta stranke NSi (2000-2008), eden od najuspešnejših županov iz vrst NSi in tudi njen donator.

Kot pobudnik in prvi župan novoustanovljene Občine Lukovica, se je izkazal kot mož dejanj in pogumnih odločitev, z velikim občutkom za sočloveka ter zvest svojim načelom in koreninam. Bil je velik domoljub. Večkrat je dejal, da je domovina kakor mati in zato je potrebno zanjo tudi kaj žrtvovati. V času slovenske osamosvojitve je tako s svojim kamionom prevažal ljudi, hrano in opremo, s svojim optimizmom in duhovitostjo pa je soborce navdajal z upanjem in vero v skupno slovensko prihodnost. Poleg županovanja in stalnega vsestranskega dela za NSi je Anastazij Živko Burja vse svoje življenje posvetil trdemu delu – najprej kot strojni tehnik in nato samostojni obrtnik.

V letih nastajanja nove slovenske lokalne samouprave je bil Anastazij Živko Burja človek, ki je imel potrebno vizijo, energijo, voljo in tudi organizacijske sposobnosti, da se je lahko vzpostavila samostojna Občina Lukovica. V prvih letih občine se je kot župan z veliko mero razumevanja in ljubezni do njenih ljudi močno angažiral za nove gospodarske in kulturne pridobitve občine, ki je tako kmalu zadihala s polnimi pljuči, napredek pa je bil viden na vsakem koraku. Pri tem je potrebno posebej izpostaviti, da je Anastazij Živko Burja zaradi dobrih pogajalskih sposobnosti botroval vrsti pomembnih pridobitev občine (izgradnja kanalizacije in vodovoda, telekomunikacij, čistilne naprave, vrtca…), prav tako pa je bil tisti, ki je vztrajal, da se ob gradnji avtoceste skozi občino Lukovica namesto suhega ustvari mokri zadrževalnik – danes znan pod imenom Gradiško jezero. V zgodovino Občine Lukovica se je tako zapisal z izjemno dobrim gospodarjenjem, ki je postavilo temelje za boljše življenje in delo občanov Občine Lukovica.

Bil je med pobudniki in ustanovnimi člani Občinskega odbora NSi Lukovica v avgustu 2000, do leta 2005 pa je bil poleg nepoklicnega opravljanja županske funkcije tudi njegov podpredsednik. V letih od 2005 do 2008 je lokalnemu odbor NSi predsedoval, leta 2008 pa je – kljub nasprotovanju članov – mandat zaključil z željo, da bi mlajši predsednik odbor morda vodil še bolje. Tudi kot župan je NSi vedno ponosno predstavljal.

Gospod Anastazij Živko Burja je s svojim življenjem in delom ter s svojim zgledom nedvomno prispeval k boljšemu življenju občanov Občine Lukovica, saj je kot župan veliko prispeval k njenemu razvoju in ugledu, tako na gospodarskem, kulturnem, vzgojno-izobraževalnem področju kot na drugih področjih življenja. S svojim delovanjem je močno botroval velikemu ugledu in spoštovanju Občine Lukovica prav tako pa tudi Nove Slovenije-krščanskih demokratov. Njegovi dosežki na omenjenih področjih so trajni in bodo v zgodovino zapisani z zlatimi črkami.

Družini in svojcem izrekamo iskreno sožalje. Naj počiva v miru.

Spoštovani,

obveščamo vas, da je v četrtek v 85. letu starosti umrl častni član Nove Slovenije – krščanskih demokratov in prvi župan občine Lukovica Anastazij Živko Burja.

Vabimo vas na žalno sejo Občinskega odbora NSi Lukovica, ki bo jutri, v torek, 28. julija 2015, ob 18. uri, v Domu Antona Martina Slomška v Šentvidu pri Lukovici (poleg cerkve).

Od torka, 28. julija, od 15. ure do pogreba bo odprta tudi žalna knjiga v Domu Antona Martina Slomška v Šentvidu pri Lukovici.

Pogreb pokojnega Anastazija Živka Burje bo v sredo, 29. julija 2015, ob 16. uri v Krašnji pri Lukovici. Pokojni bo v poslovilni vežici v Krašnji ležal od jutri, 28. julija, od 12. ure dalje.

Naj počiva v miru.

Robert Ilc
glavni tajnik