IMENOVANJE POSEBNEGA ODPOSLANCA PRI VARNOSTNEM SVETU OZN: UGLED SLOVENIJE JE S TO POTEZO VLADE OKRNJEN

DELI:
22.09.2023, NSi

»Pred časom se je slovenska diplomacija izjemno izkazala, saj smo uspešno prestali glasovanje za nestalno članico Varnostnega sveta ZN. Dokazali smo zrelost slovenske zunanje politike. In to je tudi eden zelo redkih primerov, ko je Golobova vlada pravzaprav prevzela projekt od naše vlade in ga potem tudi uspešno dokončala. Sedanja poteza vlade, da imenuje poleg veleposlanika še posebnega odposlanca, pa je brutalna nezaupnica veleposlaniku, stalnemu predstavniku, njegovi celotni ekipi. Seveda to povzroča tudi popolno zmedo pri njegovih kolegih veleposlanikih, drugih stalnih predstavnikih pri Organizaciji združenih narodov,« je dejal v oddaji 24ur zvečer poslanec NSi Jožef Horvat.

Občutek, ki se v javnosti ustvarja, je predvsem to, da gre pri imenovanju državnega sekretarja Žbogarja na mesto posebnega odposlanca prvenstveno za osebne interese, ne pa za interese države. Ugled  Republike Slovenije je s to potezo vlade okrnjen.

Upravičeno se lahko vprašamo, kaj bodo prihodnji koraki in prioritete slovenske zunanje politike in ali bo uspelo gospodu Žbogarju in njegovi ekipi trdno pozicionirati Slovenijo kot članico Evropske unije. »V ospredje sedaj prihaja strokovnjak, a izrazito politično profilirana oseba. V oči bode dejstvo, da je prav ta koalicija v predvolilnem času obljubljala strokovnost in depolitizacijo. Še enkrat smo tako lahko priča praznim obljubam vlade dr. Roberta Goloba,« je bil jasen Jožef Horvat.