IMAMO ZELO JASNO DOLOČENE PRIORITETE

DELI:
14.06.2021, NSi

»Gre izključno za eno temeljnih vprašanj kako obvarovati naš ustavni red. Predlagali smo, da državni zbor sprejme priporočilo vsem pristojnim državnim organom, da ob doslednem spoštovanju ustavne pravice do svobode, združevanja in izražanja v okviru svojih zakonskih pooblastil okrepijo aktivnosti ali pri spremljanju, obravnavi in preprečevanju poskusov rušenja parlamentarne demokracije ter drugih ustavnih temeljev Republike Slovenije,« je v oddaji Politično vodja poslanske skupine Jožef Horvat komentiral predlog za izredno sejo o spornem programu stranke Levica.

Zdi se mu nedopustno, da razprave na to temo v državnem zboru ne bo. Opozoril pa je na to, da je Evropski parlament imel razpravo o Le Penovi, nemški parlament pa je razpravljal celo o morebitni prepovedi stranke AFD.

»Zelo pomembno je, da ima ta vlada jasno določene prioritete. Prvič, da zajezimo epidemijo in da pomagamo gospodarstvu, da izide iz te krize. Prav ta vlada se največ pogovarjala z gospodarstvom. Nazadnje predvčerajšnjim, da se je natanko doreklo tiste ukrepe, ki bi bili najbolj učinkoviti za turizem in za gostinstvo,« je dejal vodja poslanske skupine NSi.

V oddaji je pojasnil tudi, da vlada ne omejuje medijske svobode. »Vlada je sprejela primerno uredbo, kjer natančno definira obveznosti STA in Ukom-a in to se mi zdi, da je popolnoma dovolj. Gre za napačno interpretacijo, da ta vlada in ta koalicija omejujeta medijsko svobodo. To sploh ni res. Najbrž ima tisti, ki je ustanovitelj nekega podjetja, pravico vpogledati v bilance, skratka v poslovanje tega podjetja,« je še dejal Jožef Horvat.

Glede tematike evropskih sodišč je dodal, da je vlada poslušala svojo službo za zakonodajo, ki je ugotovila, da je bil postopek imenovanja evropskih javnih tožilcev v nasprotju s slovensko zakonodajo in je zato vlada rekla, da je potrebno postopek ponoviti. »Kaj bo potem v tistih petih državah, ki niso pristopile k evropskemu javnemu tožilstvu. Ja, kdo bo tam potem kontroliral goljufije? Najbrž tudi te inštitucije niso neke posvečene inštitucije in lahko v nekem korektnem dialogu tudi politika, sploh tista, ki jih postavlja, lahko kaj reče. Če ne sme nič reči, potem ne vem, če smo na pravi poti,« je v oddaji še dejal Jožef Horvat.