Imamo edinstveno priložnost, da naredimo strukturne reforme

DELI:
27.11.2018, NSi

Jernej Vrtovec je nastopil v oddaji Studio City, kjer so spregovorili o rebalansu proračuna. Poslanec NSi se je zavzel za to, da bi morali v obdobju gospodarske rasti narediti strukturne reforme. Kritiziral pa je tudi zamrznitev socialnih transferjev za družine in invalide.

Poslanec NSi je v uvodu izrazil upanje, da bodo ljudje v Sloveniji prihodnje leto še bolje živeli kot živijo letos, saj si to zaslužijo, ker gre za pridne delovne ljudi. O proračunu je povedal, da je potrebno v obdobju gospodarske rasti narediti strukturne reforme. »Ta trenutek gre Sloveniji dobro, in to je edinstvena priložnosti za državo, da bi naredili določene strukturne reforme, pa tudi, da bi naredili lahko davčne razbremenitve. Zakon o izvrševanju proračunov, ki je že vložen, pa tega ne predvideva. Si pa res želim, da bi lahko na tem valu konjunkture zajadrali v čas suhih krav boljše opremljeni, kot smo pa to šli 10 let nazaj,« je povedal Jernej Vrtovec.

Moti ga najbolj to, da vlada ne naredi nič za to, da bi uresničili naš razvojni potencial, na drugi strani pa varčuje na račun zamrznitve usklajevanj socialnih transferjev. »Ne govorimo o zmanjšanju, ampak zamrznitvi usklajevanj. Tukaj gre za družine, otroške dodatke, družine z več otroki, pa tudi, kar me pa tudi žalosti, da gre tudi za zamrznitev usklajevanj pomoči invalidom. Če mi zamrznemo usklajevanja, to pomeni, da nič več ne damo najbolj potrebnim in to ni dobro,« je prepričan.

Opozoril je na razmere na trgu, saj je po njegovem mnenju naslednje leto še priložnost, da lahko postorimo še veliko, potem pa se bo treba počasi pripravljat na vse glasnejše krike, da bo tudi Evropa prešla v recesijo.