IJEK na okrogli mizi z uglednimi gosti pozval k dialogu o davkih

DELITE TA
PRISPEVEK
30.09.2015, NSi

ijekInštitut Janeza Evangelista Kreka (IJEK) je v Ljubljani pripravil okroglo mizo z naslovom Dialog o davkih. Davčna reforma se pripravlja že zelo dolgo, a zelo resnega dialoga z davkoplačevalci še ni bilo. Na okrogli mizi so sodelovali strokovni sodelavec poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj, svetovalec generalnega direktorja GZS Goran Novković, nekdanji poslanec Marko Pavlišič in predsednik sindikata Pergam Jakob Počivavšek. Pogovor je vodil direktor IJEK-a Rok Prešeren.

Delodajalci se bojijo, da z davčno reformo prihajajo le nove obremenitve. Svetovalec generalnega direktorja GZS Goran Novkovič je spomnil, da smo v zadnjih letih doživeli zviševanje obremenitev na študentsko in honorarno delo, po drugi strani pa niti enkrat razbremenitve rednih plač.

Predsednik sindikata Pergam Jakob Počivavšek se je strinjal, da je delo v Sloveniji bolj obremenjeno kot v primerljivih evropskih državah. Obremenitvi študentskega in honorarnega dela bi morala po njegovem mnenju slediti sprememba dohodninske lestvice oz. davčnih olajšav.

Čeprav vlada drugačno prepričanje, pa so delodajalci in delojemalci v primeru davkov na isti strani, je ugotovil nekdanji poslanec in predstavnik civilne družbe Marko Pavlišič. Vsem je v interesu, da je razlika med bruto in neto plačo čim manjša, je pojasnil.

Strokovni sodelavec poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj pa je predstavil predlog ukrepov za nižje davke, ki so jih pripravili v NSi. Gre za pet ukrepov, med katerimi je izpostavil razvojno kapico in socialni copatek. Z razvojno kapico, bi določili zgornjo mejo letnega dohodka, od katerega se plačujejo socialni prispevki, s socialnim copatkom pa bi postavili spodnjo mejo za plačevanje socialnih prispevkov in tako tistim z minimalnimi plačami zagotovili višje neto izplačilo.