Igor Masten o ukrepih NSi za nižje davke: Takšni ukrepi so zelo pomembni

DELITE TA
PRISPEVEK
22.08.2015, NSi

IMG_3825“Pozdravljam tovrstne ukrepe, saj je davčna obremenitev gospodarstva eden od zelo pomembnih dejavnikov, ko se podjetja odločajo, ali bodo odprla delovna mesta ali ne. NSi je obenem tudi prisluhnila argumentom in podprla fiskalno pravilo. Prav ta zakon o fiskalnem pravilu pomeni, da si slej kot prej prisiljen sprejeti tudi neprijetne ukrepe,” je na včerajšnjem pogovornem večeru v sklopu 6. Poletnega tabora Andreja Bajuka o ukrepih za nižje davke, ki jih predlaga NSi, dejal ekonomist Igor Masten.

“Treba se je zavedati, da je trenutna gospodarska rast prenizka, da bi se brezposelnost lahko začela hitro in trajno zniževati. Zato so ukrepi za nižje davke zelo pomembni. To so ukrepi, ki lahko zagotovijo, da se vsi negativni trendi do določene mere obrnejo,” je še poudaril Masten.

Po njegovem prepričanju Slovenija še ni imela vlade, ki bi bila tisti trenutek, ko prevzame funkcijo, pripravljena na to, da jo po koncu mandata tudi izgubi. “Prekiniti je treba z inercijo v javnem sektorju, kar pa zahteva sprejetje marsikaterega nepopularnega ukrepa. Ukrepi, ki se predlagajo, so popularni, saj bo na koncu treba dati tudi ukrepe, ki bodo znižali izdatke v proračunu. To je izziv za vsakega politika, ki prevzame vodenje vlade,” ocenjuje Masten in obenem dodaja, da se sicer trend naraščanja dolgov dogaja v celotni zahodni Evropi že več kot 50 let.

Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin je na to v pogovoru izpostavil, da se v stranki zavedajo, da bo ob sprejetju ukrepov za nižje davke treba sprejeti tudi ukrepe za nižje izdatke. “Naši ukrepi za nižje davke bi pomenili za proračun izpad v višini 600 milijonov evrov. Kako ta znesek nadomestiti? Okoli 200 milijonov evrov je možno nadomestiti z višjo dohodnino, saj bi država ob višjih plačah pobrala tudi več dohodnine, medtem ko bi se nadaljnjih 200 milijonov evrov lahko povrnilo skozi povečano potrošnjo,” je pojasnil Tonin in nadaljeval: “Drži pa, da 200 milijonov evrov visi v zraku in tukaj pridemo do zmanjševanja stroškov na odhodkovni strani proračuna. A zato pa smo v politiki, da v luči odgovornosti do države sprejmemo tudi neprijetne ukrepe,” je poudaril Matej Tonin.

IMG_3861Poslanec NSi Jernej Vrtovec je izpostavil, da mladi in izobraženi, ki lahko predstavljajo dodano vrednost, odhajajo v tujino, saj je obdavčitev dela v Sloveniji nadpovprečna. “S spremenjeno dohodninsko lestvico in ukinitvijo najvišjega davčnega razreda, bi delodajalcem lahko omogočili, da bi mladim in izobraženim kadrom lahko izplačevali višje plače,” pravi Vrtovec. “V Sloveniji se ne smemo bati bogatih ljudi, če so takšni postali s svojim poštenim delom. Želim si, da bi bila Slovenija država s čim več bogatimi ljudmi, saj bi to Slovenijo naredilo bolj uspešno in razvito,” je še pristavil Vrtovec.

Poslanec NSi je obenem tudi opozoril, da od začetka krize vse več inženirjev išče službo v tujini. “Mlade diplomante je težko zadržati, saj začetna plača razvojnega inženirja znaša okoli tisoč evrov, v Avstriji pa 1.500 evrov. Problem imamo z obremenitvami plač. Na to nas opozarja tudi Evropska komisija.”

Predsednik Gospodarskega kluba NSi Pavel Reberc je temu pritrdil in dejal: “Slovenski delodajalec ni več konkurenčen na svetovnem trgu in tega si Slovenija kot majhna država ne sme privoščiti. Nizke plače imamo relativno malo obremenjene, kar pomeni, da tistemu, ki ima 500 evrov plače, se splača delati, medtem ko tistemu z višjo plačo pa ne, saj je obremenitev plače zadnjega prevelika. Takšna politika je porazna. Davki so tisti, ki so na začetku verige, zato je pobuda NSi odlična, s katero je treba iti naprej. Prevelika davčna obremenitev dela je namreč razlog, da Slovenija ni konkurenčna.”

PRVIH PET UKREPOV ZA NIŽJE DAVKE, KI JIH JE PREDLAGALA NSi, SI LAHKO PREBERETE TUKAJ.