Ignoranca odgovornih še povečuje katastrofalno stanje Slovenske vojske

DELI:
21.02.2018, NSi

V včerajšnji oddaji Odmevi je nastopil podpredsednik NSi mag. Valentin Hajdinjak in komentiral aktualno dogajanje v Slovenski vojski, ki je katastrofalno. Kritiziral je koalicijo, ki skozi celoten mandat ni bila sposobna vojski nameniti sredstev, ki jih ta nujno potrebuje.

Na vprašanje ali sploh še hočemo imeti lastno vojsko je podpredsednik odgovoril s strinjanjem. »Gre za temeljno vprašanje, na katerega moramo odgovoriti. Če jo želimo, potem jo izboljšajmo, namenimo ji prepotreben denar, jo opremimo in usposobimo. Če pa je ne želimo, pa jo zaprimo,« je bil jasen.

Po poročanju medijev se je slovenska vojska prejšnji teden na preverjanju bojnih sposobnosti na Počku zelo slabo izkazala. Po oceni opazovalcev Nata se slovenski vojaki na bojišču niso znali niti premikati v sklopu bojne formacije. Zaradi domnevnega pomanjkanja opreme naj bi nekateri na vadišču hodili kar v poletnih škornjih. Šest vojakov je tako potrebovalo zdravniško pomoč. Podpredsednik NSi pravi, da je ob aktualnem dogajanju žalosten.

»Kot nekdanji uslužbenec ministrstva za obrambo sem žalosten, ker vidim, kaj se dogaja s pripadnicami in pripadniki Slovenske vojske. Po drugi strani pa poslušamo predsednika vlade, ki govori, da je začuden, ministrica je presenečena, vrhovni poveljnik pa je raje na olimpijskih igrah. Če se bomo tako obnašali do Slovenske vojske in samo govorili, da potrebuje dodatna sredstva, teh ji pa ne namenimo in tukaj prst uperjam na koalicijo, potem bomo imeli tako katastrofalno stanje v vojski še naprej,« je prepričan mag. Valentin Hajdinjak.