HITRA IN NEPREMIŠLJENA REFORMA PLAČNEGA SISTEMA LAHKO ZAMAJE JAVNE FINANCE

DELI:
03.02.2023, NSi

»NSi je zahtevala sklic nujne seje za nadzor javnih financ z željo, da bi ocenili, ali in kako selektiven dvig oziroma obljube o povišanju plač vplivajo na javne finance. Spomnili se boste, da so bile plače javnim uslužbencem lansko leto povečane in zato je proračun porabil 611 milijonov. Potem se je zgodilo novo leto in obljuba predsednika vlade, ki je zbudil eksplozijo zahtev posameznih sindikatov po povečanju plač. In ne samo zahtev v mesecu februarju tudi posamezni sindikati grozijo z stavko. Zaradi tega smo želeli danes tudi opraviti razpravo na komisiji za javne finance,« je v izjavi po seji poudarila poslanka NSi dr. Vida Čadonič Špelič.

Dodala je, da so se seje udeležili predstavniki ministrstva za javno upravo, ministrstva za finance, predsednik fiskalnega sveta in del sindikatov: » In ugotovili smo, da je debata o plačnem sistemu potrebna. Enotnega plačnega sistema kot je bil zamišljen ni več. Skozi leta se je dogajalo veliko krivic posameznim sindikatom in sedaj je čas, da se naredi enoten plačni sistem, ki bo pravičen, stimulativen in tak, ki bi upošteval demografsko situacijo.«

V NSi se zavedamo kadrovske stiske na področju sociale in zdravstva. Dejansko so se vsi strinjali, da je v proračunu za letos in za naslednje leto velik primanjkljaj, govorimo o treh milijardah. »Predsednik fiskalnega sveta je izrazil veliko zaskrbljenost, ali bo vse, kar je ta vlada obljubila sindikatom, možno poplačati, ne da bi se rabili na novo zadolževati. Novo zadolževanje pa več ni tako poceni, kot je bilo v preteklih letih, kar pomeni, da bi lahko hitra, nepremišljena reforma plačnega sistema dobro omajala javne finance,« je opozorila poslanka NSi.

Plačno reformo bi bilo po mnenju NSi potrebno razpotegnil na več proračunskih let, ker bo poseg v javne finance zelo velik. »Z vsem, kar smo povedali, se je strinjala tudi koalicija. Na koncu naši zelo strokovni in dobronamerni sklepi, da bi dejansko dali vladi napotke, naj preneha z obljubami in naj začne pripravljati enovit plačni sistem in ob tem izračuna, koliko bo to stalo, niso bili sprejeti,« je zaključila dr. Vida Čadonič Špelič.