GRE ZA VPRAŠANJE PRAVNE DRŽAVE IN IZPOLNITVE ODLOČBE USTAVNEGA SODIŠČA

DELI:
14.05.2021, NSi

»Novela zakona o financiranju vzgoje in izobraževanja sledi odločbam ustavnega sodišča iz leta 2014, pa tudi iz leta 2020, kjer je sodišče ugotovilo, da ni neustavnosti pri razširjenem programu. Obenem pa je jasno dejalo, da zakonodajalec ni opravil svoje dolžnosti, kar se tiče obveznega programa. Poslanske skupine koalicije smo se zato odločile, da bomo zakon vložile po hitrem postopku, ker želimo, da bi bil zakon sprejet in začel veljati že z novim šolskim letom. Starši enostavno že 7 let čakajo, da se odpravi neustavno stanje na tem področju,« je v oddaji Odmevi povedala poslanka Iva Dimic.

Opozorila je predvsem na to, da gre za vprašanje prava. »Tukaj je vprašanje pravne države, ali bomo izpolnili to, kar nam je ustavno sodišče naložilo. Naj povem, da tukaj ne gre za ne vem visoke zneske, govorimo namreč o 250.000 EUR na letni ravni. Ta denar pa ne gre ustanovam oziroma zasebnikom, ampak je namenjen otrokom, ki obiskujejo šole z javno veljavnim osnovnošolskim programom, oziroma njihovim staršem, ki bodo zaradi tega imeli nekoliko nižje račune,« je dejala poslanka NSi.

Poudarila je, da je tudi zadnje glasovanje pokazalo, da koalicija zakone uspe spraviti skozi zakonodajno proceduro, zato računa na to, da bodo vendarle poslanci, ki so to dolžni po odločbi ustavnega sodišča, izpolnili svojo obljubo in ta zakon tudi izglasovali.