GOSTJA POSLOVNEGA ZAJTRKA GK ALEŠA MIŽIGOJ: ČEBELE SO GENIALNE IN NESMRTNE

DELI:
01.06.2024, NSi

Aleša Mižigoj je direktorica podjetja Medex, ki je po njenih besedah trdoživ kot čebelja družina. Medex je razvijal in podpiral čebelarstvo že v bivši Jugoslaviji, pod njenim vodstvom pa je podjetje postalo eden vodilnih evropskih proizvajalcev prehranskih dopolnil na osnovi čebeljih pridelkov in drugih naravnih sestavin. S svojimi izdelki je prisoten na več kot tridesetih trgih v Evropi in po svetu.

Gostitelj, predsednik Gospodarskega kluba NSi Peter Žmak, se je z Alešo Mižigoj pogovarjal o čebelah, za katere gostja pravi, da so genialne in v bistvu nesmrtne: »Na zemlji so več kot 30 milijonov let in če mi ne bomo povsem uničili okolja, so čebele v bistvu sposobne preživeti dolgo časa. Čebela sama ne more preživeti, skupaj pa so nesmrtne.« Dodaja, da bi morali njihovo miselnost prenašati v današnjo družbo, ki je večkrat tako egoistična in polna individualizma. Čebele pa nas učijo, da moramo kot posamezniki delati v dobrobit skupnosti.

O sposobnostih čebel govori tudi dejstvo, da ko čebela posrka zadnjo kapljico medičine iz cveta, ga označi s kemijskim znakom, ki pomeni »prazno«. Tako naslednja čebela ne izgublja časa na istem cvetu z iskanjem medičine. »Čebele so izjemne v komunikaciji. Povedo si, kje je paša v naravi, kako je nagnjeno sonce, kako daleč je cvet, itd. In to vse naredijo s plesom po satovju. Se pravi, so izjemni komunikatorji, sodelujejo in se vse življenje učijo. Ko je čas za rojenje, se med seboj posvetujejo, kam bodo rojile in kje je najboljše mesto v naravi. Čebela sama ne more preživeti, skupaj so pa nesmrtne. So super organizem in sama izjemno cenim prav te njihove lastnosti. Njihovo miselnost moramo  prenašati v današnjo družbo, ki je večkrat tako egoistična, polna individualizma in se moramo zavedati, da moramo kot posamezniki delati v dobrobit skupnosti. In tudi čebele so ena izjemna skupnost.«

Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete v spodnjem videu