GOLOBOVA VLADA SE IGRA Z VARNOSTJO NAŠIH DRŽAVLJANK IN DRŽAVLJANOV

DELI:
20.10.2023, NSi

»Golobova vlada se igra z varnostjo naših državljank in državljanov. Ko je vlada sprejela sklep, da bo podirala ograje na meji s Hrvaško, smo v NSi opozorili, da je to napačen signal migrantom. Ukrep povečanega nadzora na meji je bil po našem mnenju sprejet prepozno. Vlada tudi nima jasnega načrta in resne varnostne ocene, kako bo ukrepala, če pride do zaostritve razmer,« je uvodoma v oddaji 24ur zvečer dejal poslanec NSi Janez Žakelj.

Schengenska pravila v Evropski uniji so omogočila prost pretok ljudi, sedaj pa se s temi zaostritvami razmer temu odpovedujemo. »To je plod neresne in naivne politike, ki jo je Evropska unija in tudi Slovenija peljala v okviru soočenja z velikim prilivom migrantov. Prepričan sem, da je treba azilno politiko v Evropi in tudi v Sloveniji zaostriti in sprejeti tiste državljane drugih držav, ki živijo v nemogočih in vojnih razmerah. Ne pa tudi recimo državljanov Alžirije, Maroka, Pakistana, ki ne izpolnjujejo teh pogojev,« je poudaril Žakelj.

Zavzeti se moramo za mir in zaščito civilistov

Naraščanje števila migrantov v Sloveniji pa nas lahko upravičeno skrbi, saj se prebivalci ne počutijo več varno. »V Ljubljani si Ljubljančani in tudi obiskovalci Ljubljane bojijo iti ven ob belem dnevu. Tega pri nas do sedaj še ni bilo,« je opozoril poslanec.

V oddaji so se dotaknili tudi shoda v podpori Palestincem. Janez Žakelj je dejal, da spodbujanje palestinske neodvisne države ni pravi korak v tem trenutku, ko je prišlo do eskalacije napetosti na tem območju. »S pogovorom o priznanju palestinske države samo spodbujamo k pregrevanju že tako razgretega konflikta. V tem trenutku se je potrebno zavzeti za mir in za zaščito civilistov na obeh straneh,« je nastop v oddaji končal poslanec Janez Žakelj.