GOLOBOVA VLADA OGROŽA NAŠO NACIONALNO VARNOST

DELI:
09.06.2023, NSi
“Odstop od sklenjene pogodbe za nakup vozil 8×8 Boxer je velika strateška napaka Golobove vlade, ki ogroža nacionalno varnost Republike Slovenije, saj bo močno upočasnila razvoj ključnih zmogljivosti Slovenske vojske,” je v odzivu na infomacijo, da se proces odpovedi pogodbe nadaljuje, dejal predsednik NSi in nekdanji obrambni minister Matej Tonin.
V nadaljevanju je predsednik NSi še pojasnil: “Odločitev za nakup vozil Boxer je bila sprejeta v času vlade Mira Cerarja. V postopkih analize trga so se preučile možnosti nakupa petih različnih vrst oklepnih vozil. Vozilo Boxer se je izkazalo kot najbolj varno in tehnološko dovršeno oklepno vozilo. Ponudba, ki je vsebovala tudi rezervne dele, je bila ekonomsko najugodnejša.
Z nakupom vozil Boxer bi podprli evropsko in slovensko obrambno industrijo, s čimer bi krepili nujno strateško avtonomijo EU. Vozila Boxer bi zagotovila najvišjo stopnjo varnosti v iskanem razredu oklepnih vozil. Z odpovedjo pogodbe aktualna vlada sporoča, da varnost slovenskih vojakov ni več njena prioriteta.
Vlada, ki v času vojne v Ukrajini odstopi od pogodbe za nakup oklepnih vozil Boxer in je za to celo pripravljena plačati penale, je neodgovorna in politikantska. Pred varnost vojakov in nacionalno varnost Republike Slovenije postavlja svoje ozke politične interese in pri tem slepo sledi zahtevam stranke Levica.
Učinkovitost žal ni vrlina Golobove vlade. Samo za odpoved pogodbe so potrebovali eno leto. Predstavitev alternative za oklepnik Boxer so napovedali do konca decembra 2022, pa se je časovnica tudi tokrat zamaknila. Glede na dejstvo, da je pogodba za nakup Boxerjev vredna 240 milijonov evrov, pa bo zares zanimivo spremljati, kako bo vlada pri tem prihranila napovedanih 400 milijonov evrov.”