GOLOBOVA VLADA MOČNO ZAVILA V LEVO, NSi JI BO GLEDALA POD PRSTE

DELI:
27.01.2023, NSi

»Slovenija in naša demokracija potrebujeta čvrsto opozicijo. Naša ustavna dolžnost je, da gledamo vladi pod prste, sploh, ko govorimo o stanju javnih financ, obveščevalnih službah ter ostalih področjih našega vsakdanjika. Prepričan sem tudi, da bomo v prihodnjih mesecih našli rešitev za zaplet, ki se je zgodil med NSi in SDS,« je v oddaji 24ur zvečer dejal predsednik NSi Matej Tonin.

Predsednik NSi je pojasnil, da po poslovniku državnega zbora opoziciji pripadajo tri mesta, torej mesto podpredsednika državnega zbora, ki pripada SDS kot največji opozicijski poslanski skupini ter vodenje dveh parlamentarnih komisij. Komisijo za nadzor javnih financ tako vodi poslanec Jernej Vrtovec. »Po naši oceni je razmerje 2:1 v korist največje opozicijske stranke korektno, 3:0 pa se nam enostavno ne zdi pravično razmerje in zato smo v temu primeru tudi na začetku tega mandata ustrezno ukrepali. NSi si ne bo nihče podrejal.  Verjamem, da bodo tudi kolegi v SDS-u to sčasoma sprejeli, ker se mi zdi, da, če kdo, potem od teh konfliktov najbolj profitira trenutna vladna koalicija,« je bil jasen predsednik NSi Matej Tonin, ki je še dodal, da je za vsako rešitev potreben kompromis, zato je predlagal poslanski skupini SDS-a naj se pridružijo delu komisije in pričnejo z delom.

NSi ni nikoli bila in nikoli ne bo rezervni koalicijski partner sedanje vlade

V oddaji je spregovoril tudi o številnih namigovanjih, ki so se pojavljala v javnosti glede vstopa NSi v vlado, ki jo vodi Robert Golob. »Na začetku tega mandata smo bili pripravljeni na dialog, saj je obstajala možnost, da bi se NSi odkrito pogovorila o možnostih sodelovanja v tej vladi. Takrat se je predsednik vlade Golob odločil, da je potrebno kaznovati vse tiste, ki smo sodelovali v prejšnji vladi in sestavil levo vlado. To smo sprejeli in sedaj lahko opazujemo, kako izrazito ideološka je ta vlada,« je opozoril Tonin.

Opozoril je, da sedanja vlada odpira zelo boleče teme in sprejema zelo socialistične ekonomske politike. »Zato je jasno, da so vse te vladne odločitve v nasprotju s temeljnim programom Nove Slovenije in mi v taki vladi nimamo kaj početi. V zadnjem obdobju se je zelo pogosto ugibalo, da je NSi rezervni koalicijski partner, ki bo podprl to vladno koalicijo. Po mojem mnenju je pomembno da poudarim tudi pred našimi člani, da ta možnost ob sedanji politiki te vlade, ob sedanjih simbolnih odločitvah in ekonomski politiki ne obstaja,« je razloge za zapis pisma članom NSi obrazložil Matej Tonin.

Kdor nima velikih sanj, tudi ne more doseči velikih stvari

Predsednik NSi je pojasnil, da bomo v NSi ob prihodnjih odločitvah vedno imeli pred očmi Slovenijo in tisto, kar je dobro za njene državljane. »Kdor nima velikih sanj, tudi ne more doseči velikih stvari. Prepričan sem, da je NSi tisto, kar Slovenija danes potrebuje – stranka z vizijo, vsebino, predvsem pa z delovnimi ljudmi. V NSi so bile vedno vrednote, vsebina in program tiste, ki so nas povezovale in združevale. Kadarkoli do sedaj so nam ljudje dali  priložnosti, vedno smo se izkazali,« je še dejal Tonin.