Globalni dogovor za migracije ne rešuje in odpravlja vzrokov za migracije

DELI:
07.11.2018, NSi

Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat je včeraj nastopil v oddaji Odmevi, kjer je bilo govora o Globalnem dogovoru za migracije ali bolje poznani Marakeški deklaraciji.

Najprej je izrazil zadovoljstvo, da se je vlada streznila, kar je zelo jasno povedal minister za zunanje zadeve dr. Cerar, ki je povedal, da potrebujemo čas za razmislek. »Vlada se je streznila na podlagi iniciative, ki je prišla iz strani opozicije, da je to pravzaprav dokument, ki seveda ima in ponuja različne interpretacije,« je izrazil zadovoljstvo vodja poslanske skupine NSi.

»Če danes vprašate ljudi, ki so se na slovenskem plebiscitu se odločali za samostojno državo, za državo kjer naj bi živeli veseli ljudje, potem bodo vsi ti proti podpisu tega globalnega dogovora. In tudi mi v NSi smo proti,« je poudaril Jožef Horvat in dodal razloge za nasprotovanje sporazumu: »Ključno je to, da ta globalni dogovor za migracije ne naslavlja ključnega vprašanja, to pa je, kako rešiti in odpraviti vzroke za migracije, poglejmo pod saharsko Afriko.«

Opozoril je na to, da v Evropo hodijo najbolj psihofizično sposobni, v državah tretjega sveta pa le bolni in revni. »Ostajajo bolni, reveži in starci. Kako se bodo potem te države tretja sveta gospodarsko razvijale? To je ključni problemi. OZN je septembra 2015 sprejel agendo 2030, kjer je zapisano, da bomo do leta 2030 iztrebili revščino. Ta dogovor pravzaprav gre v nasprotni smeri. Migracije spodbuja in mi smo proti spodbujanju migracij,« je še prepričan poslanec NSi.