Globalni dogovor o migracijah ne bo odpravil vzrokov za masovne migracije

DELI:
12.11.2018, NSi

V današnji razpravi na odboru za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je Ljudmila Novak povedala, da Marakeška deklaracija ne bo rešila osnovnega problema migracij. »Tako kot Marakeška deklaracija, ki jo je podprla slovenska vlada spomladi, ko za to ni imela več polnih pooblastil, tudi Globalni dogovor o migracijah ne bo rešil osnovnega problema, zaradi katerih prebivalci revnejših držav množično želijo priti v Evropo. Dejstvo je, da gre za ilegalne ekonomske migrante, večinoma mlajše moške, ki doma puščajo žene in otroke ter ostarele starše. In ravno ti najbolj potrebujejo pomoč bogatejših držav, ki bi morale problem revščine reševati v izvornih državah, od koder ti migranti prihajajo,« je poudarila.

V teh državah tretjega sveta še največ pomagajo slovenski misionarji, ki poskrbijo, da pomoč pride v prave roke. Vsak si želi, da živi tam, kjer je rojen, torej v svoji domovini, zato je takšna pomoč nenadomestljiva in poslanstvo ljudi, kot je Pedro Opeka, zasluži vse spoštovanje. Tem rešitvam bi morala več pozornosti nameniti tudi OZN in EU.

Žal je omenjeni dogovor nesprejemljiv za vsako suvereno državo, ki želi varovati svoje meje, ohranjati svojo kulturo, tradicijo in vrednote. Ki želi najprej pomagati svojim državljanom in zagotoviti spoštovanje njihovih človekovih pravic. Suverena država o svoji migracijski politiki odloča samostojno in suvereno! Zato so vse zaveze, ki jih vsebuje Globalni dogovor, v nasprotju z nacionalnimi interesi evropskih držav,” je še dodala poslanka NSi.

Ljudmila Novak je še poudarila, da je večanje pravic migrantom (tudi ilegalnim, ki jim dogovor daje enake pravice kot legalnim migrantom) v nasprotju z nacionalno zakonodajo, ki jasno razmejuje med tema dvema skupinama. Vprašanje migracij je mnogo širše in globoko posega v obveznosti držav, ki bi migrante sprejele, medtem ko nitii z besedo ne omenja obveznosti, ki bi jih imeli ti migranti v Sloveniji oziroma v državi, ki bi jih sprejela.