GLAVNI PROBLEM SLOVENSKEGA ZDRAVSTVA NI DENAR, AMPAK SLABA ORGANIZACIJA DELA

DELI:
17.01.2024, NSi

»V teh dneh spremljamo pozicijsko vojno med vlado in zdravniškim cehom. V NSi smo prepričani, da ta ne koristi nikomur in je zelo škodljiva. Najkrajšo bodo potegnili pacienti, zato želimo, da sprte strani čimprej pridejo do dogovora,« je bil uvodoma jasen predsednik NSi Matej Tonin.

Problem slovenskega zdravstva ni v denarju. »V zadnjih štirih letih imamo v zdravstvu na razpolago več kot milijardo evrov več, ampak se to ne pozna pri dostopnosti do slovenskega zdravnika. Glavni problem slovenskega zdravstva je v njegovi organiziranosti, kar vodi v slabo dostopnost slovenskih zdravnikov, kar pa občutimo vsi pacienti, ko zdravstvene storitve potrebujemo,« je nadaljeval predsednik NSi.

Slovensko zdravstvo mora postati dostopnejše

V NSi smo vložili novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, kjer popravljamo 80. člen zakona. »Gre za enostaven, vendar učinkovit popravek, ki pravi naslednje: Na področjih, kjer je čakalna doba nedopustno dolga, imajo pacienti pravico, da gredo po zdravstveno storitev kamorkoli, storitev pa plača ZZZS po isti ceni, kot bi jo plačal v javnem sistemu,« je dejal in dodal: »Na takšen način pridobimo vsi, tudi ZZZS, saj se bodo tako bistveno zmanjšali stroški za bolniške odsotnosti.«

To je pristop, ki po oceni NSi krepi naše javno zdravstvo, predvsem pa ga dela mnogo bolj dostopno. »Predlog zakona podpira zveza pacientov, zato želim, da bi v vladni koaliciji premogli toliko razuma, da bi ga sprejeli in prispevali k povečanju dostopnosti slovenskega javnega zdravstva,« je dejal Tonin.

Vlada bi lahko spor z zdravniki rešila z ločenim plačnim stebrom

V zaključku se je dotaknil tudi pozicije NSi do zdravniške stavke. »Podpiramo idejo, da bi se oblikoval samostojen zdravstveni plačni steber, kjer bi lahko uredili vse specifike, ki veljajo v zdravstvenem sistemu tako za zdravnike kot tudi ostalo zdravstveno osebje. Sedanji sistem je na nek način izrojen, saj je bistveno, kakšno plačo ima posameznik in kakšne dodatke dobiva. Zato prihaja do nezadovoljstva in slabe volje. Vlada naj se zato začne pogovarjati s Fidesom o oblikovanju novega plačnega stebra,« je še pozval Matej Tonin.