GENERALNI SEKRETAR ZVEZE NATO POHVALIL DOSEŽKE SLOVENSKEGA OBRAMBNEGA MINISTRSTVA

DELI:
08.05.2021, NSi

Predsednik NSi in minister za obrambo Matej Tonin se je v Bruslju srečal z generalnim sekretarjem zveze Nato Jensom Stoltenbergom, ki mu je predstavil obrambne reforme, načrte za dvig obrambnih izdatkov ter investicije v Slovensko vojsko, s poudarkom na izpolnjevanju zavez do Nata. Stoltenberg je pozdravil dosežke slovenskega obrambnega ministrstva.

Predsednik NSi je na srečanju poudaril, da bo z novim zakonom o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski v letih od 2021 do 2026 zagotovljenih 780 milijonov evrov za investicije v modernizacijo Slovenske vojske, so sporočili z ministrstva za obrambo. Predstavil mu je slovenske načrte glede rasti obrambnih izdatkov, za katere se načrtuje, da bodo leta 2024 dosegli 1,5 odstotka bruto domačega proizvoda. Kot je pojasnil, je bilo investicijam lani namenjenih pet odstotkov vseh obrambnih izdatkov, letos pa se načrtuje znatni dvig obrambnih izdatkov, s stalno rastjo do leta 2024.

Slovenija 🇸🇮 končno uresničuje svoje zaveze! 👍
Z zakonom o investicijah v Slovensko vojsko v naslednjih 6 letih…

Objavil/a Matej Tonin dne Petek, 07. maj 2021

Minister je izpostavil tudi prednostne investicije v naše zmogljivosti, ki so skladne tudi z Natovimi prioritetami. To so predvsem oprema za srednjo bataljonsko bojno skupino, vključno z oklepnimi vozili, dva srednja transportna helikopterja za izvajanje nalog specialnih sil ter komunikacijski sistemi, skupaj s potrebno infrastrukturo. Izpostavil je tudi prizadevanja za izboljšanje pripravljenosti Slovenske vojske in celovite napore pri pridobivanju kadra.

Stoltenberg je pozdravil dosežke obrambnega ministrstva in vlade v zadnjem letu dni. Poudaril je pomen nadaljevanja pozitivnih trendov na področju izpolnjevanja zavez in pravične delitve bremen tudi v prihodnje. Zveza Nato ceni slovenski prispevek na področju operacij in misij ter si želi, da bi ga Slovenija ohranila tudi v prihodnje, so sporočili z ministrstva.

Tonin in Stoltenberg sta izmenjala tudi poglede na sodelovanje Nata in Evropske unije, ki bo poleg Zahodnega Balkana in energetske učinkovitosti obrambnega resorja ena od prednostnih nalog prihajajočega slovenskega predsedovanja Svetu EU, ki je bilo prav tako ena izmed tem pogovora med ministrom in generalnim sekretarjem Nata.