Financiranje osnovnih šol: NSi ministra Pikala ponovno vabi na pogovor o možnostih za uresničitev ustavne odločbe

DELI:
09.08.2019, NSi

Ker je državni zbor sredi julija zavrnil spremembe Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, odločba ustavnega sodišča ostaja neuresničena že skoraj pet let. Številni pravni strokovnjaki zato opozarjajo, da je v Sloveniji spoštovanje načela pravne države močno ogroženo.

Neizvršitev odločbe ustavnega sodišča v neenak položaj postavlja starše in otroke, ki obiskujejo javno veljavne programe, ki jih izvajajo nevladne osnovne šole, v primerjavi s tistimi, ki obiskujejo osnovne šole, ki jih je ustanovila država oz. občine. Skladno z 11. členom ZOFVI pa vse osnovne šole, ne glede na ustanovitelja, gradijo javno mrežo in opravljajo javno službo na področju vzgoje in izobraževanja.

NSi: Obstaja rešitev, ki bo izpolnila odločbo US in varovala mrežo javnih šol

Kot je v pismu zapisal Matej Tonin, v NSi menimo, da obstaja rešitev, da v celoti izpolnimo odločbo ustavnega sodišča in zagotovimo enako financiranje javnoveljavnih programov v vseh osnovnih šolah ne glede na ustanovitelja. Hkrati pa zavarujemo mrežo javnih šol, ki jih je ustanovila država, na način, da z deležem omejimo število nevladnih osnovnih šol, ki izvajajo javno veljavni program in ga (so)financira država.

Predsednik NSi ministru v vabilu sporoča, da smo v NSi že večkrat dokazali, da se znamo pogovarjati in iskati skupne rešitve, hkrati pa se znamo dogovorov tudi  držati. Zato ga ponovno vabimo na pogovor v poslansko skupino NSi, da skupaj najdemo rešitve za uresničitev odločbe ustavnega sodišča in okrepitev mreže javnih šol.

Vabilo ministru Jerneju Pikalu si lahko v celoti preberete TUKAJ.