FEMINISTIČNA ZUNANJA POLITIKA. NAS MORA SKRBETI?

DELI:
16.02.2023, NSi

»Na zadnjem posvetu slovenske diplomacije, je bil eden izmed vidnejših poudarkov osredotočanje na feministično diplomacijo. Iran že od začetka lanskega septembra krvavo zatira miroljubne proteste, ki so izbruhnili po nasilni smrti 22-letnega kurdskega dekleta Mahse Amini, ki jo je 16. septembra 2022 zaradi nepravilnega nošenja naglavne rute brutalno umorila iranska verska policija,« je poslance na Odboru za zunanjo politiko spomnil poslanec Janez Žakelj.

EU bi morala uvrstiti Iransko revolucionarno gardo (IRGC) na seznam terorističnih organizacij

Tako v primeru aktualnih množičnih protestov v Iranu, ki jih je sprožila smrt Mahse Amini sredi lanskega septembra, kot tudi v primeru večine preteklih javnih demonstracij, ki so potekale po vsem Iranu v zadnjih desetletjih, je imela Iranska revolucionarna garda ključno vlogo pri njihovem krutem zatrtju. Poslanec Janez Žakelj: »Gardo so na seznam terorističnih organizacij že uvrstile ZDA, Savdska Arabija in Bahrajn, tik pred tem pa je trenutno tudi Velika Britanija, zato bi bilo več kot smiselno, da se za takšen korak v bližnji prihodnosti odloči tudi EU«.

Dejstvo, da iranske oblasti že vse od začetka ruske agresije na Ukrajino masovno zalagajo ruske oborožene sile z raketami in brezpilotnimi letalniki je povsem jasno, da iranske policijske in paravojaške enote uporabljajo blago za dvojno rabo tudi za uveljavljanje nadzora, represije in ustrahovanja iranskih državljanov. Čeprav je Evropska unija v preteklosti že uvedla številne omejitve na izvoz blaga za dvojno rabo v Iran, pa bi bilo močno potrebno, da bi tovrstne restrikcije in prepovedi še dodatno razširili ter zaostrili. V luči tega, je poslanec Janez Žakelj na Odboru za zunanjo politiko ministrici za zunanje zadeve Tanji Fajon postavil vprašanje, ali MZZ in ona osebno v luči nove feministične zunanje politike podpira uvrstitev IRGC na seznam terorističnih organizacij ter zakaj kljub naznanitvi, da sta nedavno aretirana Rusa pripadnika ruske obveščevalne službe, še vedno ni poklicala ruskega veleposlanika na zagovor.

Odgovor je dostopen TUKAJ